Maas je pozval k drugačnemu razmisleku o politiki razoroževanja in napovedal nemško iniciativo, katere cilj bo izboljšanje nadzora nad vse bolj tehnološko prefinjenim orožjem, poroča Deutsche Welle.

V pogovoru za časnik Neue Osnabrücker Zeitung je Maas dejal: »Naša pravila morajo iti v korak s tehnološkim razvojem novih vrst orožja«. Pri tem je opozoril na »popolnoma avtomatiziran sistem orožja, ki lahko ubija neodvisno od človeškega nadzora«.

Orožje in izstrelki, ki bodo nadzorovani iz vesolja in ki lahko potujejo nekajkrat hitreje od hitrosti zvoka - to se danes sliši kot znanstvena fantastika, vendar pa bo kmalu postalo »smrtonosna realnost«, je dejal Maas.

Maas je o novi nemški pobudi, o kateri zaenkrat še ni predstavil podrobnosti, spregovoril le nekaj tednov po tistem, ko je ameriški predsednik Donald Trump napovedal, da bodo ZDA odstopile od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega z Rusijo (INF).

Ta pogodba prepoveduje posedovanje, proizvodnjo in testiranje jedrskih raket srednjega dosega. Leta 1987 jo je z voditeljem Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom sklenil tedanji predsednik ZDA Ronald Reagan. Končala je nevarno oboroževalno tekmo med Rusijo, ki je nameščala svoje rakete za napad na zahodno Evropo, in ZDA, ki so v zahodni Evropi nameščale podobne rakete z imenom Pershing.