Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je danes v Lake Louisu po več kot 20 mesecih dočakala nov začetek. Mariborčanka ga je opravila, kot si je lahko le želela, ter se že na prvi tekmi po poškodbi uvrstila na šesto mesto. Štajerka je bila v cilju izjemno zadovoljna. Zaveda se namreč, da ima še precej rezerv, ki jih bo izboljševala z večjim številom tekem ter si na njih pridobila samozavest za odločnejši napad. Prvo priložnost bo imela že danes na drugem smuku v Lake Louisu (ob 20.30), jutri pa bo nastopila v superveleslalomu (ob 19. uri).

Na prvem smuku sezone sta sicer manjkali Lindsey Vonn in Sofia Goggia, a so se na vrh izstrelile nekatere alpske smučarke, ki niso veljale za favoritinje za najvišja mesta. Prvo smukaško zmago svetovnega pokala je dosegla Avstrijka Nicole Schmidhofer, s tretjim mestom pa se je prvič na zmagovalne stopničke uvrstila 22-letna Nemka Kira Weidle. S četrtim mestom je presenetila tudi Avstrijka Stephanie Venier, medtem ko sta bili od najhitrejše Slovenke hitrejši še drugouvrščena Švicarka Michelle Gisin in Tina Weirather iz Liechtensteina. Je pa Mariborčanka že na svoji prvi tekmi pustila za seboj velemojstrice, kot so Mikaela Shiffrin, Anna Veith, Lara Gut-Behrami, Viktoria Rebensburg…

Krajša moška smukaška klasika

Ljubitelji alpskega smučanja so bili danes prikrajšani za moško smukaško klasiko, ki jo ponuja proga Ptic roparic v Beaver Creeku. Organizatorji imajo obilico težav z novozapadlim snegom. Smukaški start so zato prestavili več kot 600 metrov nižje, tako da ni bilo videti številnih odsekov, ki krasijo eno najtežjih prog na svetu. Kljub temu je grd padec doživel Nemec Thomas Dressen. Letošnjega zmagovalca Kitzbühela so odpeljali s snežnimi sanmi, tekma pa je bila za četrt ure prekinjena.

Čeprav je bil drugi smuk sezone izjemno kratek in razlike zelo majhne, so bili na vrhu znova velemojstri, ki so se znašli v spremenljivih razmerah. Novo zmago svetovnega pokala je po dobrih 73 sekundah dosegel Beat Feuz, ki brani mali smukaški globus. Sedem stotink je zaostal njegov rojak Mauro Cavizel, s tretjim mestom pa je bil zadovoljen Aksel Lund Svindal. Norvežan je lani v Koloradu dosegel smukaško zmago po skoraj dveh letih, ki mu je dala krila, da je dva meseca pozneje v Južni Koreji postal olimpijski prvak. Svindal je pred enajstimi leti v Beaver Creeku doživel hud padec, ki ga je oddaljil od alpskega smučanja. Kot pravi, se vselej rad vrača na prizorišče, na katerem je dosegel že štiri smukaške zmage svetovnega pokala.

Dober nastop Klemna Kosija

Žarek upanja je po točkovni ničli na prvem smuku v Lake Louisu posijal v slovensko reprezentanco, v kateri se je izkazal Klemen Kosi. Mariborčan je zasedel 15. mesto, ki si ga je delil z nekdanjim olimpijskim prvakom, Avstrijcem Matthiasom Mayerjem, ter osmič v karieri osvojil smukaške točke svetovnega pokala. Kosi je nosil startno številko 36, od višjih številk ga je prehitel le Avstrijec Christian Walder, ki je dosegel osmi čas s številko 44. Preostala slovenska trojica – Martin Čater, Miha Hrobat in Boštjan Kline – je vnovič zaostala za dobitniki točk.

Danes ob 19. uri naj bi bil v Beaver Creeku superveleslalom, na katerem bodo nastopili Boštjan Kline, Martin Čater, Klemen Kosi in Tilen Debelak. Jutri bo še veleslalom, na katerem bo ob Žanu Kranjcu in Štefanu Hadalinu tekmoval tudi Miha Hrobat. Veleslalom je zadnja disciplina, v kateri v tej sezoni še ni bilo preizkušnje, se pa v njej obeta pester zadnji koledarski mesec. Do 20. decembra bo kar pet preizkušenj.