V Buenos Airesu se je danes začel, danes pa se bo končal vrh skupine G20 devetnajstih gospodarsko najpomembnejših držav sveta in EU. Ena glavnih tem sedanjega vrha G20 je vsekakor ameriško-kitajska trgovinska vojna, ki bi se lahko z nadaljnjim dvigovanjem carin samo še zaostrovala. Negativne učinke ameriškega protekcionizma pa je mogoče pričakovati v vseh delih sveta, tudi v slovenskem gospodarstvu. Tako bo najbrž za ves svet zelo pomembna drevišnja večerja v Buenos Airesu med kitajskim in ameriškim predsednikom, Xi Jinpingom in Donaldom Trumpom. Nekaj upanja zbuja dejstvo, da zvišane ameriške carine kot bumerang že zdaj slabo vplivajo na ameriško gospodarstvo, saj imajo na primer zaradi visokih cen jekla in aluminija težave ameriški proizvajalci avtomobilov. Še posebno Kitajska ima zaradi trgovinske vojne težave in bi morala zlasti z večjo odprtostjo svojega trga pokazati dobro voljo.

Putinova posredna kritika Trumpa

Tako je bila kritika protekcionizma, ki sta jo danes na začetku vrha G20 izrekla Xi in ruski predsednik Vladimir Putin oziroma kar celotna skupina novih gospodarskih sil BRICS, upravičena. »Uveljavlja se negativna praksa enostranskih sankcij in protekcionističnih ukrepov, s čimer se kršijo navedbe listine ZN, pravila Svetovne trgovinske organizacije in mednarodno priznane pravne norme,« je dejal Putin.

S tem je hotel napasti predvsem velikega zagovornika protekcionizma Trumpa, ki je v dnevih pred začetkom vrha kritiziral rusko zaostrovanje napetosti z Ukrajino in zato uradno odpovedal srečanje z njim v Buenos Airesu. Morda bi bilo bolje, da bi se ameriški predsednik sestal z ruskim in se mu glede dogajanja v zvezi z Ukrajino postavil po robu, vendar očitno ne mara diplomacije. Predvsem se boji pogajanj z Rusijo. Noče, da bi se ponovil polom s prejšnjega srečanja s Putinom julija letos v Helsinkih, ko je bil povsem pohleven, celo tako, da je zanikal trditve svojih lastnih tajnih služb.

V Moskvi so za Trumpovo odpoved srečanja našli drugačno razlago. Pripisali so jo ameriškim notranjepolitičnim razmeram, predvsem temu, da je nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen ravno takrat priznal, da je v kongresu pod prisego lagal o Trumpovih nepremičninskih poslih v Rusiji. Bela hiša je to zanikala, dodala pa, da preiskava ruske afere verjetno slabo vpliva na odnose med državama. Sicer pa se je Trump izognil Putinu že 11. novembra v Franciji, kjer sta se oba udeležila slovesnosti ob stoletnici konca prve svetovne vojne.

Previdno mimo bin Salmana

Putin pa se je danes toplo pozdravil s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom. Z velikim zamahom sta si segla v roki, medtem ko je večina drugih voditeljev vsaj takrat, ko so bili pred kamerami, le hodila mimo bin Salmana in mu morda navrgla kakšno besedo, tudi Trump. Na skupinski fotografiji pa je stal daleč od turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki kronskega princa obtožuje, da je naročil umor novinarja Džamala Hašokdžija na savdskem konzulatu v Carigradu. Sicer pa je srečanje z bin Salmanom napovedalo še nekaj politikov, med njimi britanska premierka Theresa May.

Delegacije so danes tudi še usklajevale besedilo sklepne izjave, za katero ni gotovo, da bo sprejeta, čeprav je vendarle kazalo, da se bo izšlo. Tudi lani v Kanadi je bilo z njo veliko težav, tokrat pa so glavne točke razhajanja tisti deli, ki govorijo o trgovini, podnebnih spremembah in migracijah.