Ne glede na to, kako uspešno sezono imata, nogometni obračuni med Liverpoolom in Evertonom vselej pritegnejo ogromno pozornosti. Pričakovano, saj sta si ekipi prvič stali nasproti že leta 1894, od sezone 1962/1963 pa se neprekinjeno srečujeta tudi v angleškem prvenstvu. Jutri bo stadion Anfield gostil že njuno 232. medsebojno tekmo, na kateri si bodo domači skušali zaceliti rane po porazu v ligi prvakov proti PSG (1:2), gosti pa bodo lovili še četrto zmago na zadnjih petih tekmah.

Pogled na prvenstveno lestvico ne pušča dvoma, da je v vlogi favorita za zmago zasedba Liverpoola. Ta sicer po 13 odigranih krogih zaseda drugo mesto in je še vedno neporažena, a se hkrati otepa kritik, da igra manj prepričljivo kot v minuli sezoni. Poznavalci opozarjajo na šibko vezno linijo, ki ji primanjkuje domiselnosti in dinamike, za nameček pa bo jutri tudi oslabljena, saj zaradi kazni ne bo smel nastopiti Jordan Handerson. Bistveno boljša je po drugi strani njihova obramba. 150 milijonov evrov, kolikor so v klubu letos zapravili za nakup vratarja Alissona Beckerja in branilca Virgila van Dijka, se je izkazalo za izvrstno investicijo, saj so v prvenstvu doslej prejeli le pet golov.

»Vemo, da moramo trdo delati in se izboljšati. Nič drugače ni bilo lani. Ko je obramba stabilna, začnejo ljudi motiti druge stvari. Mislim, da smo prikazali nekaj izvrstnih predstav. Vse, ki nas kritizirajo, pozivam, naj si večkrat pogledajo katero od naših tekem. Me zanima, ali bodo potem še istega mnenja,« je pred derbijem dejal trener Liverpoola Jürgen Klopp.

Čeprav ima Everton v prvenstvu enajst točk manj od mestnega tekmeca in je na šestem mestu, pa v zadnjem času zaradi všečnega in napadalnega nogometa žanje številne simpatije tako navijačev kot stroke. Zasluge gredo trenerju Marcu Silvi, ki je v klub prišel konec maja in prerodil ekipo. Če je ta v lanski sezoni osvajala 1,41 točke na tekmo, jih zdaj 1,69, prav tako pa se je povišalo tudi njeno povprečje doseženih golov na tekmo (z 1,2 na 1,5) kot tudi število uspešno izvedenih podaj (s 388,1 na 423,9) in strelov na gol (z 9,4 na 13,5).

»Everton je zdaj popolnoma druga ekipa, z drugačnim nogometnim slogom. Njihov napredek je očiten. So dobro utečeno moštvo. So hitri, kreativni in dobro organizirani,« nasprotnika hvali Klopp. Nemec se kljub temu nadeja, da se bo v nedeljo nadaljevala Liverpoolova serija 17 tekem brez poraza na mestnih derbijih, na roko pa mu gre tudi zgodovina, saj je Everton na Anfieldu nazadnje zmagal septembra 1999.

Derbi med Liverpoolom in Evertonom bo sicer le eden od treh na sporedu v nedeljo. Preostala dva bosta v Londonu, kjer se bosta najprej ob 13. uri med seboj pomerila Chelsea in Fulham, ob 15.05 pa še Arsenal in Tottenham.