Za slovensko košarkarsko reprezentanco je težak četrtkov večer. V Zaporožju so namreč na tretji tekmi drugega dela kvalifikacija za svetovno prvenstvo zabeležili drugi najvišji poraz v zgodovini, saj jih je Ukrajina odpravila s kar 28 točkami razlike, skupno pa že šestega zaporednega. S tem so evropski prvaki izgubili tudi teoretične možnosti za nastop na Kitajskem prihodnje leto, zato bodo preostale tri tekme še posebej mučne. Prva bo na sporedu jutri, ko bo ob 17. uri v Stožicah gostovala Latvija.

Da se trenutna slovenska zasedba ne more enakovredno kosati niti z Ukrajino, je bilo jasno že pred tekmo v Zaporožju. Mednarodna košarkarska zveza Fiba je z novim sistemom ustvarila kaos predvsem v evropski košarki, kjer so najkrajšo potegnile ravno države z majhnim bazenom kakovostnih igralcev. V prvi vrsti Slovenija, ki jo bodo na svetovnem prvenstvu pogrešali ljubitelji košarke z vseh koncev in krajev, saj na delu ne bodo morali gledati Luke Dončića, ki blesti v ligi NBA. A tudi trenutne razmere, zaradi katerih je slovenska izbrana vrsta sestavljena iz nekaterih posameznikov, ki ne igrajo niti vidne vloge v slovenskih prvoligaših, ne morejo biti izgovor za poraze v nedogled.

Kljub izredno oslabljenemu moštvu si v vodstvu Košarkarske zveze Slovenije niso predstavljali, da bo Slovenija na večini kvalifikacijskih tekem delovala tako nebogljeno in iz obračuna v obračun izgubljala trdo prigaran ugled. Strm padec se je začel z nedopustnim porazom na gostovanju v Belorusiji, sledili pa so neuspehi proti Španiji, Črni gori, Latviji, Turčiji in Ukrajini. Slovenija na nobeni od zadnjih petih tekem ni bila v resni igri za zmago, za kar velik del odgovornosti nosi tudi selektor Rado Trifunović, ki bo kvalifikacije za SP gotovo vodil do konca.