V številnih muzejih in galerijah bodo v ponedeljek organizirali strokovna vodstva po stalnih in občasnih razstavah, na ogled bodo gledališke predstave, koncerti, filmi. Ta veseli dan kulture spodbuja ministrstvo za kulturo že 19 let, in sicer od Prešernovega leta 2000 naprej.

V Narodni galeriji bo ob 16. uri osrednji kulturni program ob koncu Evropskega leta kulturne dediščine, sodelovali bodo dijaki Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in ambasadorji Evropskega leta kulturne dediščine. Ob 17. uri bo mag. Gojko Zupan popeljal po stalni razstavi Zorana Mušiča na temo podarjenih in posojenih umetnikovih del.

V Mestni galeriji Ljubljana bo ob 17. uri dr. Sarival Sosič popeljal po razstavi Monument kiparja in akademika Draga Tršarja. V ljubljansko Opero pa vas vabijo ob 19.30 na koncert Prisluhnimo v Operi, kjer bodo nastopili mladi pevci v sodelovanju z Glasbeno mladino ljubljansko.

V MGLC so se odločili odpreti vrata že dan prej, v nedeljo, in dogodke poimenovali kot Uvod v Ta veseli dan kulture; ob številnih delavnicah sta na ogled razstavi z deli Nathalie Du Pasquier in plakati Miltona Glaserja.

Podobno živahno bo tudi po drugih slovenskih mestih. V Kostanjevici na Krki bodo v Lamutovem salonu ob 18. uri odprli razstavo Upodobitve Ivana Cankarja v zbirki Galerije Božidarja Jakca – šlo bo za poklon Cankarjevemu letu in ustanovitelju galerije Ladu Smrekarju.

V Slovenj Gradcu bodo ob 17.30 obiskovalce najprej popeljali po Sokličevi zbirki s poudarkom na delih Ljubljanske grafične šole, nato pa v Koroški galeriji likovnih umetnosti še po razstavi Bogdana BorčićaSlike 1984–2013. V Pokrajinskem muzeju Celje, kjer je na ogled razstava Iz vojne v novo državo, bo javno vodstvo organizirano že ob 15. uri.

V Kopru bo ob 18. uri v čitalnici Fulvia Tomizze večer s pesnico in prevajalko Klariso Jovanović, predstavila bo svojo pesniško zbirko Izgnana. V Pokrajinskem muzeju Koper pa se ob 19.30 začenja petdnevni Mednarodni bienale sodobne glasbe. Tolkalca Matevž Bajde in Franci Krevh bosta igrala na kamnita glasbila, Franc Kosem na trobento (vsi so tudi člani Orkestra Slovenske filharmonije), za konec pa bo na odru še Dekliški pevski zbor Glasbene šole Koper.

Ta veseli dan kulture bo mogoče obeležiti tudi iz naslonjača, saj je Slovenski filmski center na spletni kanal Vimeo naložil celovečerni film Idealist iz leta 1976 (https://vimeo.com/303000433), ki je nastal po Cankarjevi pripovedi o učitelju Martinu Kačurju. im