Liszkay, ki velja za zvestega sopotnika madžarskega konservativnega premierja Viktorja Orbana, bo na čelu holdinga, ki so ga uradno poimenovali Srednjeevropska ustanova za medije in tisk. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še ni gotovo, ali bo kartelni urad dovolil, da bo skupno 476 medijskih produktov nastajalo v istem podjetju.

Nemško združenje novinarjev (DJV) je zaradi madžarskih namer danes pozvalo Evropsko komisijo, naj »poskuse madžarske vlade, da omeji svobodo medijev in pluralizem, označi za hudo in sistematično zlorabo pooblastil«. »Ni prvič, da Orbanova vlada krši svobodo medijev,« je dejal predsednik DJV Frank Überall.

Po poročanju madžarskega opozicijskega portala 444.hu je premier Orban osebno odredil centralizacijo medijev zaradi nezadovoljstva, ker so državna sredstva doslej nenadzorovana pristala tudi pri do vlade kritičnih medijih. V zadnjih letih je vladi uspelo, da je večino medijev pridobila na svojo stran, tudi s pomočjo pritiskov v obliki državnega oglaševanja, od katerega so odvisni mediji. Nekaj kritičnih medijev, ki so še ostali na Madžarskem, se po drugi strani bori za svoje preživetje, še poroča dpa.