Približno 50 kilometrov luči je prepredenih po mestnih ulicah in trgih, dodatno jih razsvetljuje še 800 svetlobnih teles. Tudi letos se je pod okrasitev, ki jo je poimenoval Zbliževanja, podpisal umetnik Zmago Modic in zdaj že znanim svetlobnim elementom dodal nekaj novih. Nad Prešernovim trgom denimo letos žari petdeset zvezdic.

Že tradicionalno so praznično razsvetljavo v prestolnici prižgali v petek pred prvim adventnim vikendom. Na ta dan so vrata odprle tudi sejemske in gostinske hiške, praznično vzdušje pa bo v mestu čutiti vse do 6. januarja, ko bodo vrata zaprle še zadnje na Cankarjevem nabrežju ter Prešernovem in Pogačarjevem trgu.

Na Kongresni trg se vrača Danijela

Praznični sejem se je v zelenih hiškah, kjer stane kozarček kuhanega vina v povprečju dva evra, tako že začel. Največ si gostinci, ki so za najem gostinskih hišk odšteli tudi do petnajst tisočakov, zagotovo obetajo od druge polovice decembra. Takrat se bo namreč na mestnih trgih začel tudi glasbeni program. Na Novem trgu bo oder namenjen nastopom domačih izvajalcev, medtem ko bodo na Pogačarjevem trgu na svoj račun prišli ljubitelji narodnozabavne glasbe. Na Trgu francoske revolucije bo koncert 30. decembra, nastopili pa bodo izvajalci rock glasbe. Izbor nastopajočih na Kongresnem trgu je tudi letos namenjen širšemu krogu poslušalcev. Na tamkajšnji veliki oder bodo prvi stopili Peter Vode, Nina Pušlar in Jan Plestenjak, v naslednjih dneh pa bodo med drugim nastopili še Šank Rock, Mi2, Čuki in Plavi orkestar, med nastopajoče pa se po nekajletnem premoru spet vrača Danijela.

Najmlajši medtem najbrž že nestrpno pričakujejo prihod decembrskih dobrih mož. Prvi jih bo obiskal Miklavž, ki se bo s tirno vzpenjačo ter v spremstvu angelčkov in parkljev v mesto spustil 5. decembra, dedek Mraz pa bo otroke razveseljeval kar pet večerov zapored. Njegov sprevod se bo po mestnem središču vil vsak dan od 26. do 30. decembra.

Na ljubljanski mestni občini in Turizmu Ljubljana so obiskovalce prireditev ob tem pozvali, naj za prihod v mesto izberejo javni prevoz, tisti, ki se bodo pripeljali iz bolj oddaljenih krajev, pa naj parkirajo na parkiriščih P+R in od tam nadaljujejo pot z mestnimi avtobusi.

»Redarji bodo še posebno pozorni, da pločniki, kolesarske poti in zelenice tudi v času prireditev ne bodo zaparkirani. Prav tako bomo imeli ničelno toleranco do prehitrih voznikov,« je poudaril vodja mestnega redarstva Roman Fortuna. Za tiste, ki se bodo v mesto kljub temu pripeljali z avtomobilom, je brezplačno parkirišče urejeno na Vodnikovem trgu. Do 2. januarja je parkiranje tam mogoče od ponedeljka do petka od 18.30 do 5. ure, ob sobotah od 18.30 naprej, ob nedeljah in praznikih pa ves dan do 5. ure naslednjega dne.

Prvi bodo silvestrovali otroci

Na mestnih trgih bo živahno tudi na zadnjo noč v letošnjem letu. Silvestrovanje na prostem bo že tradicionalno potekalo na štirih lokacijah – Kongresnem, Mestnem in Pogačarjevem trgu ter Trgu francoske revolucije. Prvi bodo sekunde do novega leta, vsaj simbolično, odštevali otroci. Silvestrovanje zanje se bo na Kongresnem trgu začelo ob 16. uri.

Silvestrski program za odrasle se bo na vseh prizoriščih začel ob 21. uri. Na Kongresnem trgu bodo nastopili Anabel, Nika Zorjan in Victory, na odru Mestnega trga pa Maraaya & Jazzilaz ter Klara Jazbec. Na Pogačarjevem trgu bodo obiskovalci silvestrovali v družbi skupin Gala kvintet ter France in Krila, na Trgu francoske revolucije pa bodo občinstvo v novo leto popeljali Super Action Heroes, Red Five Point Star in Elvis Jackson. Ob polnoči bo z Ljubljanskega gradu mesto razsvetlil ognjemet, ki bo, kot je zagotovila direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek, iz okolju prijaznih materialov. »V primeru megle oziroma nizke oblačnosti, za kar je v Ljubljani velika verjetnost, pa bo zvočni ognjemet z nizkoletečimi raketami,« je napovedala Stuškova.