Največji porast tovrstnih kaznivih dejanj se je zgodil v letu 2017, takoj po strelskem napad pri Quebecu, ki je zahteval šest življenj. Po poročanju FBI so se odstotki kaznivih dejanj v bližini meje na jugu Združenih državah Amerike, povzdignili že tretje leto zapored.

Kanada se od statistik, ki prihajajo iz Amerike, ne oddaljuje, ampak v tem vidi dobro priložnost za sodelovanje. »Meje niso namenjene samo prehajanju ljudi in blaga,« je dejala Amira Elghawaby, članica upravnega odbora zagovorniške skupine za boj proti sovraštvu.

Večina dejanj storjenih iz sovraštva

Na podlagi statističnih podatkov, ki jih je policija objavila v četrtek, so ugotovili, da je glavni razlog in povod za kazniva dejanja storilcev sovraštvo do določene etnične, verske ali rasne skupine. Iz anket pa so ugotovili, da več kot dve tretjini kaznivih dejanj ni bilo prijavljenih policiji. Število teh, storjenih proti muslimanom, se je v primerjavi s prejšnjim letom dvignilo z 139 na 349, proti temnopoltim z 214 na 321 in proti Judom pa z 221 na 360. Zaenkrat še ni mogoče trditi, da se je rast nasilja nad temi skupinami nadaljevala tudi v letu 2018. Policija je zabeležila več kaznivih dejanj, med drugim tudi hud pretep muslimana na parkirišču in napad na mladega Juda, ki se je sprehajal po cesti.

»Vse zelo natančno spremljamo in se bomo še naprej zavzemali za ogrožene skupine,« je povedal izvršni direktor državnega sveta kanadskih muslimanov Ihsaan Gardee.