Šlo je za vnovično sojenje Oriću in Muhiću, potem ko je prizivno sodišče razveljavilo prvostopenjsko sodbo, na podlagi katere sta bila prav tako oproščena obtožb, piše novičarski portal klix.ba. Bila sta obtožena umora dveh srbskih vojaških ujetnikov.

Orića so prijeli sredi leta 2015 na meji med Francijo in Švico na zahtevo Srbije, ki je nekdanjega bošnjaškega poveljnika sumila vojnih zločinov na območju Srebrnice. Izročitev je zahtevala tudi BiH. Po izročitvi BiH se je Orić branil s prostosti.

Ponovljeno sojenje je potekalo septembra letos, med njim pa je ključna priča spremenila svoje izjave, navaja portal. Kot dodaja, je obramba obtožencev pričakovala oprostitev ter je trdila, da je šlo za politično motivirano sojenje.

Pred današnjo objavo sodbe se je pred poslopjem sodišča zbralo več sto državljanov, ki so izražali podporo Oriću in Muhiću. Družine srbskih žrtev so bile nezadovoljne z odločitvijo sodišča, je še poročal klix.ba.

Orića je leta 2008 obtožb za vojne zločine v Srebrenici oprostilo tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY).