Z že drugim podaljšanjem pripora bo imelo tožilstvo do 10. decembra čas za odločitev, ali bo vložilo obtožnico zoper Ghosna zaradi sumov, da je prikrival dejansko višino osebnih dohodkov. Tožilstvo se lahko odloči tudi za dodatne obtožbe in z vsako novo obtožnico lahko zahteva podaljšanje pripora za 22 dni.

Po vložitvi obtožnice bo sodišče odločilo, ali bo obtoženi na sojenje počakal na prostosti ali v priporu, poroča AFP.

Japonski avtomobilski proizvajalec Nissan je Ghosna in še enega Nissanovega menedžerja Grega Kellyja preiskoval več mesecev na podlagi navedb žvižgača, da sta pripravila shemo, po kateri naj bi Ghosn med junijem 2011 in junijem 2015 prikril za pet milijard jenov (okoli 39 milijonov evrov) dohodka.

Nissanova sredstva naj bi bila porabljena v Braziliji in Libanonu

S prikrivanjem naj bi začel v poslovnem letu 2009/2010, ko je začelo veljati zakonsko določilo, po katerem morajo podjetja, katerih menedžerji zaslužijo več kot 100 milijonov jenov (trenutno okoli 775.000 evrov), to prijaviti.

Po navedbah žvižgača so bila Nissanova sredstva porabljena za Ghosnovi rezidenci v Braziliji in Libanonu, in to v glavnem naskrivaj in brez vednosti delničarjev, čeprav bi morala biti knjižena kot Ghosnovo plačilo. Japonski mediji poročajo, da naj bi Ghosn poleg tega denar podjetja doniral hčerini univerzi, z njim plačal družinsko potovanje in plačeval svoji sestri okoli 100.000 dolarjev na leto za fiktivne svetovalne storitve.

Po aretaciji so 65-letnega menedžerja, ki je vodil povezavo Renaulta, Nissana in Mitsubishija, odslovili iz upravnih odborov Nissana in Mitsubishija, medtem ko v Renaultu ostaja predsednik in glavni izvršni direktor.