Ko so pred petdesetimi leti v izkopavanjih v Herodionu naleteli na prstan z napisom v grščini, so vedeli, da gre za pomembno najdbo. Domnevali so, da gre za pečatni prstan in da gre potemtakem za nakit, ki je pripadal osebi višjega sloja, navaja Independent.

V takratnih izkopavanjih so našli na tisoče predmetov, šele nedavno pa so prstan s pomočjo nove tehnologije temeljito očistili in ga pregledali s posebno kamero. Največ zanimanja je pritegnil napis, ki so ga znanstveniki šele zdaj uspeli razvozlati. Na prstanu namreč v stari grščini piše Pilat. Arheologi menijo, da gre za prstan Poncija Pilata, rimskega guvernerja Judeje, ki ga Biblija bremeni Jezusovega križanja. »Ne vemo za nobenega drugega Pilata iz tega obdobja, hkrati pa prstan kaže na moč in bogastvo lastnika,« pravi profesor Schwartz, ki dodaja, da gre za izjemno redko ime v tistem obdobju.

Za kristjane je Poncij Pilat dokaj pozitivna oseba, ki sprva ni želela imeti nič z Jezusovim križanjem. Ker je ljudstvo zahtevalo njegovo smrt, se je Pilat zbal za svoj položaj in odredil njegovo križanje. Sveto pismo pravi, da se je pred križanjem odločil pomilostiti enega od zapornikov, a ljudstvo ni izbralo Jezusa, pač pa Barabo. Poncij Pilat je naposled sprevidel, da ljudje želijo njegovo smrt in si simbolično »umil roke«, češ da ne želi nič imeti z njegovo smrtjo. Zgodovinarji ga sicer opisujejo kot precej surovega in do Judov sovražnega vladarja.