Pahor se je zanj odločil, ko je po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji posameznih poslanskih skupin ugotovil, da uživa dovolj veliko podporo poslank in poslancev za izvolitev, so iz predsednikove palače zapisali v izjavi za javnost. Obenem Pahor ocenjuje, da Vasle izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije.

Kot je po Pahorjevi odločitvi sporočil Vasle, je »zelo počaščen in zadovoljen«. Na podlagi presoje predsednika in odzivov, ki jih je v minulih dneh dobil tekom pogovorov s poslanskimi skupinami, tudi sam pričakuje, da bo njegova kandidatura deležna podpore na glasovanju v DZ.

»V skladu z utečeno prakso bom razloge za svojo kandidaturo ter moja stališča glede vodenja in dela Banke Slovenije podrobno pojasnil na javni predstavitvi v predsedniški palači, ki je predvidena v prihodnjem tednu. Takrat bom imel tudi priložnost, da odgovorim na vprašanja,« je zapisal Vasle.

Da bo Pahor za položaj predlagal Vasleta, je bilo sicer pričakovano. Vasle se je namreč med kandidati v ospredje prebijal predvsem, ker je imel realno možnost pridobiti za izvolitev potrebnih 46 poslanskih glasov. Največ poslanskih skupin je namreč kot najprimernejšega kandidata ocenilo Jožeta P. Damijana in Igorja Mastena, sta pa oba močno polarizirala stranke v parlamentu.

Boštjan Vasle je bil sicer dva mandata direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), še nekaj dni pa bo vršilec dolžnosti direktorja. Prej je na uradu vodil sektor za makroekonomske analize in ekonomsko politiko, pred tem pa je bil zaposlen na ministrstvu za finance. Leta 1994 je diplomiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, izobraževanje pa je nadaljeval na Central European University v Budimpešti, kjer je leta 1997 magistriral s področja denarne politike.

V nekaterih strankah glede podpore Vasletu še naprej skrivnostni

V SDS, LMŠ, SD, NSi in SNS so napovedali, da se bodo z Vasletom sestali in nato sporočili svojo odločitev. DZ o posameznem kandidatu glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, izvoljen pa je, če zanj glasuje večina, torej 46 poslancev.

Ob že omenjenih kandidatih sta se poleg Vasleta na ponovljeni poziv predsednika republike prijavila še Eva Lorenčič, ki je zaposlena v Evropski centralni banki (ECB), ter nekdanji predsednik uprave Kapitalske družbe (Kad) Tomaž Toplak.

Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti potrebnih 46 glasov podpore poslancev. Če bo Vasle v DZ dobil podporo, bo postal peti guverner slovenske centralne banke. Pred njim so to funkcijo opravljali France Arhar, Mitja Gaspari, Marko Kranjec in Boštjan Jazbec.