V zadnjih letih se je obnašanje na in ob nogometnih zelenicah izboljšalo, še vedno pa je veliko kričanja staršev in trenerjev na sodnike in mlade igralce. Raziskava FA je pokazala, da se 90 odstotkov mladih nogometašev bolje obnaša in tudi igra s pozitivnimi besedami, ki jih slišijo od staršev. S kampanjo želi FA izobraziti starše, trenerje in tudi igralce.

Priročnik Delamo le pozitivno močno sloni na petih Southgatovih pozitivnih osnovah treniranja. To so ustvariti pravo okolje, voditi s pozitivnim ravnanjem, razumeti igralce, zgraditi pozitivno okolje in ustvariti vedenjski vzorec »vse je mogoče«.

»Sem velik podpornik miselnost, da se stvari delajo le pozitivno. Sem velik zagovornik, da je pozitivna spodbuda ključna v razvoju mladih. Naša naloga kot trenerji je, da damo mladim ljudem samozavest, enako tudi starši. Moj oče je bil moj prvi trener. Moji starši so bili veliki podporniki, a niso veliko govorili. Zelo občasno so mi dali kakšen nasvet,« je povedal Southgate.

Southgate upa, da bo FA s kampanjo vzpodbudila mlade fante in dekleta, da uživajo v nogometu, poroča spletna stran The Week. »Zapomnite si, da so to otroci in da jih želimo razviti kot ljudi. Najbolj pomembno je, da uživajo v nogometu. Majhen odstotek bo šel v profesionalizem, toda to ne sme biti cilj trenerjev otrok.«

Že leta 2013 je podobno, le da na bolj neposreden in svojstven način, staršem sporočil nekdanji kapetan angleške izbrane vrste Gary Lineker: »Če bi starše le lahko j***** utišali in s tem dovolili otrokom, da uživajo, bi bili začudeni, kakšno razliko bi opazili.«

»Obstaja posebna vrsta starša, ki na tekmah izreka smešne žaljivke sodnikom in celo mladim igralcem, ki bi jih morali podpirati. Kot da bi svoje neizživete sanje skušali doseči prek svojih otrok,« je dodal Lineker in ocenil, da ravnanje staršev, ki na preveč tekmovalen način doživljajo tekme svojih otrok, škodi tako razvoju otrok kot tudi nogometa.