Pri WHO so navedli, da je zaskrbljujoč trend pojavljanja ošpic tako rekoč globalni fenomen, a da so razlogi zanj različni. V Evropi strokovnjaki krivdo za ta problem deloma pripisujejo samozadovoljstvu in lažnim informacijam glede cepiva, ki je dokazano tako učinkovito kot varno, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Direktor za imunizacijo, cepiva in biološka zdravila pri WHO Martin Friede je komentiral, da so imele obtožbe »domnevnih strokovnjakov« na račun cepiva, za katere ni nikakršnih dokazov, vpliv na odločitve staršev glede cepljenja otrok proti ošpicam. Pri tem je izpostavil neutemeljene trditve, ki cepivo proti ošpicam povezujejo z avtizmom in ki jih na družbenih omrežjih širijo privrženci tako imenovanega gibanja proti cepljenju.

A število primerov ošpic se je povečalo tudi v Latinski Ameriki, kar pa gre, vsaj deloma, pripisati propadanju zdravstvenega sistema v Venezueli, je povedal vodja združenja Gavi Seth Berkley. Hromeča politična in gospodarska kriza je v Venezueli sprožila hudo inflacijo, bolnišnice pa tako le s težavo ohranjajo zaloge cepiv. Friede je medtem izpostavil, da je bolj od porasta primerov ošpic zaskrbljujoče to, da smo priča vztrajnemu prenosu okužbe te bolezni v državah, kjer tega ni bilo leta. To po njegovih besedah nakazuje, da na tem področju dejansko nazadujemo. Številnim državam, med njimi Nemčiji, Rusiji in Venezueli, so v zadnjih 12 mesecih odvzeli status držav brez ošpic. Država tak status izgubi, če »isti tip virusa kroži več kot 12 zaporednih mesecev«, določa WHO.

Pri Svetovni zdravstveni organizaciji so sicer navedli tudi, da je imel globalni boj proti ošpicam v tem stoletju na splošno impresivne rezultate. V letu 2000 je je bilo več kot 850.000 primerov ošpic, lani 173.000. Prav zaradi tega napredka je nedavno nazadovanje na tem področju še toliko bolj frustrirajoče, je komentirala strokovnjakinja WHO za imunizacijo Ann Lindstrand. »Imamo varno in učinkovito cepivo,« je poudarila. »Ne gre za nobeno raketno znanost, vemo, kaj je treba storiti,« je dodala.

Po smernicah WHO je za preprečitev izbruha ošpic potrebna 95-odstotna pokritost s prvo dozo cepiva. Globalno je takšna pokritost že leta 85-odstotna, številke so nižje na območjih, kot je Afrika, kjer je bila pokritost lani 70-odstotna. Ošpice so visoko nalezljiva bolezen, ki lahko povzroči hudo drisko, pljučnico ali izgubo vida, v določenih primeri tudi smrt.