Fotografija je bila objavljena v številnih knjigah. »Z odkritjem smo revnejši za iluzijo in bogatejši za Theov portret«, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal direktor Van Goghovega muzeja v Amsterdamu Axel Rutger. Dodal je, da je bilo ob odkritju seveda prisotno tudi razočaranje, tudi zato, ker je ohranjenih tako malo fotografij Vincenta van Gogha. »In zdaj imamo še eno manj,« je povedal za AFP. Po drugi strani pa je, kot je povedal, seveda vedno vesel, kadar se razkrije resnica. Po aktualnem odkritju tako ostaja le še ena fotografija umetnika, in sicer v starosti 19 let.

Vincent Van Gogh, ki je poznan po oljnih avtoportretih v živahnih barvah, je imel velik odpor do poziranja pred kamero. Pri 37. letih je po čustveno razburkanem življenju, o katerem je mogoče veliko izvedeti iz pisem, ki jih je pisal bratu Theu, leta 1890 storil samomor. »Novica, da je na fotografiji zelo verjetno moj praded Theo in ne Vincent, me je presenetila. A sem vesel, da je skrivnost razrešena,« je besede Willema van Gogha povzela AFP.

Novo odkritje je bilo naključno

Fotografijo je posnel bruseljski fotograf Balduin Schwarz v poznem 19. stoletju. Javnost je zanjo izvedela leta 1957, ko jo je belgijski strokovnjak Mark Edo Tralbaut v razstavnem katalogu opisal kot Portret Vincenta Van Gogha (okoli 1866). »Fotografijo so vsi poznali kot mladostni portret umetnika,« je povedal vodja raziskav v Van Goghovem muzeju Teio Meedendorp. Raziskavo so v muzeju začeli leta 2004, raziskovanja pa se je neodvisno lotil tudi belgijski poznavalec Van Goghovega dela Yves Vasseur ter navezal stik z muzejem. Kot je povedal, je po naključju odkril, da se je fotograf Balduin Schwarz v bruseljski studio preselil šele leta 1870, štiri leta po tem, ko je nastala fotografija, in da je Vincent tedaj moral biti starejši. »Odločil sem se, da svoje dvome delim z muzejem, nato smo se dogovorili za sodelovanje, da zadevo rešimo enkrat za vselej,« je njegove besede povzela AFP.

Zmedo je sicer po pisanju agencije povzročalo dejstvo, da sta si bila brata zelo podobna. Oba sta imela svetlo rdečkaste lase, je pa imel Theo nežnejše poteze in oči zelo svetle barve, kot jih ima tudi deček na fotografiji. »Svetla barva Theovih oči še posebej zbuja pozornost na njegovih znanih fotografijah, videti pa jo je tudi na Schwarzovem portretu in to je še en dokaz, da je oseba na fotografiji verjetno Theo,« je povedal Meedendorp. Vasseur pa je dodal: »Na koncu smo izgubili fotografski portret Vincenta, a smo našli nov fotografski portret Thea.«