Omejitev so uvedli v desetih regijah, večinoma tistih, ki mejijo na Rusijo, do 26. decembra.

Razlog za ukrepanje je množično prodiranje Rusije na območje Ukrajine. Odločilno je na to vplival pomorski incident, ki se je zgodil prejšnjo nedeljo, ko so Rusi zasegli tri ukrajinske ladje in 24 mornarjev. Po mnenju Ukrajine, je šlo za kršitev mednarodnega prava, medtem ko Rusi zatrjujejo, da so ukrajinska plovila kršila ruske teritorialne vode, poroča BBC.

Namen preprečevanja nastajanja zasebnih vojsk

Omejitve so napovedali po srečanju predsednika Petra Porošenka z najvišjimi varnostnimi uradniki države v Kijevu. Predsednik je na twitterju objavil, da so prepoved uvedli z namenom preprečevanja nastajanja zasebnih vojsk v Ukrajini. Pri tem se je skliceval na separatiste, ki so jih podprli ruski organi, in ki so se leta 2014 borili proti ukrajinskim vladnim silam na vzhodu države. Napovedal je še, da se bodo na območjih z novim vojaškim zakonom zaostrila merila za vstop v državo. Izjeme veljajo le iz humanitarnih razlogov ali zaradi udeležbe na pogrebu.

BBC-jev poročevalec iz Kijeva Jonah Fisher je povedal, da bi prepoved lahko imela uničujoče posledice za čezmejne prehode, saj se približuje obdobje praznikov, kar bi lahko sprožilo ukrepe s strani Rusije.