Ob 50. obletnici prvega človeškega pristanka na Luni, ki bo prihodnje leto, se bodo zasebna podjetja potegovala za dostavo opreme in izvedbo manjših znanstvenih in tehnoloških poskusov na Lunini površini. Z njihovo pomočjo bodo olajšali vrnitev astronavtov na Luno, za kar bo poskrbela Nasa, ki točnega datuma še nima.

Za izvajanje se poteguje več zasebnih podjetij

Za vožnjo na Luno se potegujejo Astrobiotic Technology iz Pittsburgha, Deep Space Systems iz Littletona, Draper iz Cambridga, Firefly Aerospace iz Cedar Parka, Intuitive Machines iz Houstona, Lockheed Martin iz Littletona, Masten Space Systems iz Mojave, Moon Express iz Cape Canaverala in Orbit Beyond iz Edisona.

Partnerstvo je podobno tistemu, ki ga je Nasa sklenila z zasebnimi podjetji za dostavo materiala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) po upokojitvi raketoplanov. To delo od leta 2012 uspešno opravljata Space X in Orbital ATK, ki ga je prevzel Northrop Grumman. Space X in Boeing pa naj bi že prihodnje leto na ISS dostavila tudi človeško posadko.

Bridenstine pričakuje, da bodo ljudje skupaj z roboti delovali na Luni v naslednjih desetih letih, namen tega pa je priprava na polete na Mars.