Ameriški uradniki prošnje za azil obdelujejo po polžje, migrantom pa grozi, da bodo morali na meji čakati več mesecev ali še dlje, preden njihove prošnje sploh pridejo na vrsto. Največ migrantov je v Tijuani, kjer so jih mehiške oblasti naselile v športni kompleks, v katerem je prostora za okrog 2000 ljudi.

Predsednik ZDA Donald Trump se je odločil, da migrantov noče v ZDA in pritiska na Mehiko, naj jih obdrži ali pošlje nazaj v države izvora. Največ jih je iz Hondurasa, El Salvadorja in Gvatemale. ZDA so po drugi strani dolžne sprejeti in obdelati prošnje za azil, nikjer pa ne piše, kako hitro.

Nekaj sto migrantov se je že odločilo za vrnitev domov, in sicer potem, ko so ameriški mejni agenti v nedeljo nanje streljali z gumijastimi naboji in solzivcem, ko so skušali na silo prestopiti mejo.

Večina migrantov namerava pri poskusu vztrajati, ameriški mediji pa poročajo, da proti nekaj več kot 40 migrantom, ki so uspeli priti čez mejo, a so jih nato aretirali, ne bodo sprožili kazenskega postopka. Ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen je postopke sicer obljubljala.

Ženske, ki gladovno stavkajo, nameravajo poslati predstavnike na pogovore z oblastmi Mehike, kjer se v soboto zamenjuje oblast. Predsednik Enrique Pena Nieto predaja žezlo Andresu Manuelu Lopezu Obradoru.