Od danes naprej bodo potniki vozovnico za vlak Slovenskih železnic (SŽ) končno lahko kupili tudi po spletu. Družba bo v uporabo predala tako imenovan sistem e-ticketing. Vozovnico bo mogoče kupiti po spletu in po brezplačni mobilni aplikaciji.

Za zdaj le vozovnice za Slovenijo

Nakup po spletu bo zaživel danes. Uporabnik bo na spletni strani prevoznika izbral datum potovanja, vstopno in izstopno točko in sistem mu bo prikazal vlake na urniku. Ko bo uporabnik izbral termin, bo lahko vozovnico plačal s kartico ali moneto, nato pa bo moral natisniti potrdilo o nakupu vozovnice, na katerem bo tudi UIC-koda (železniška identifikacijska koda). To bo poskeniral sprevodnik na vlaku in potniku izdal potrdilo o izdaji vozovnice. »Hkrati je UIC-koda pomembna tudi za poenotenje sistemov, ki bodo v naslednji fazi omogočali nakup vozovnic za mednarodni promet,« pojasnjuje vodja digitalnih projektov na SŽ Nelson Šorgo.

Za zdaj bo omogočen le nakup enosmernih in povratnih vozovnic za domači promet. Vozovnice za mednarodni promet bo mogoče po spletu kupiti predvidoma v prvi polovici naslednjega leta; to je odvisno od uskladitve evropskih železniških prevoznikov in potrditve pristojnih organov.

Mobilni aplikaciji v naslednjih dneh

Mobilnih aplikacij za android in iOS-sistem danes še ne bo mogoče prenesti na mobilne telefone, saj korporaciji Apple in Google še preverjata, ali aplikaciji ustrezata njihovim standardom. »Bosta pa na voljo v dveh ali treh dneh,« pričakuje Šorgo.

Nakup vozovnic po aplikacijah bo potekal na enak način kot po spletu: potem ko bo uporabnik na svoj mobilnik prenesel aplikacijo, po njej izbral vožnjo in jo plačal s kartico ali moneto, bo vozovnica z UIC-kodo naložena na njegovem telefonu. Slednje ne bo treba natisniti, saj jo bo sprevodnik lahko poskeniral kar s telefona.

»Po zaključku prilagajanj zahtevam varovanja osebnih podatkov, predvidoma konec januarja, bodo digitalizirani tudi vsi ostali produkti, denimo Izletka,« pravi Šorgo. Do konca marca naslednje leto bo zahtevam GDPR prilagojen in digitaliziran ves segment vozovnic, ki jih ponujajo SŽ. Uporabniki mesečnih, šolskih in drugih abonentskih vozovnic bodo prejeli brezstične kartice z vsemi potrebnimi podatki in soglasji. Tudi kartomati bodo na železniških postajah postavljeni v začetku naslednjega leta.

»Hvale vredno, a ni še čas za odpiranje šampanjcev,« je uvedbo elektronskih vozovnic pospremil predsednik društva Cipra Matej Ogrin. »V resnici stopamo na 30 let dolgo pot. Treba je posodobiti in prilagoditi vozne rede, posodobiti vozni park, razširiti mrežo tras…« našteva. »Šele ko bomo iz vseh finančnih virov, državnih in paradržavnih, vložili v železnice vsaj približno toliko kot v ceste, bomo na pravi poti,« je sklenil Ogrin.