Protestniki so vzklikali gesla proti predsedniku Emmersonu Mnangagwi, ki je na položaj prisegel konec avgusta.

Proteste, ki jih je odobrila policija, je organiziralo glavno opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe (MDC), ki meni, da je nepravično izgubilo na volitvah konec julija in je vložilo tudi pritožbo na ustavno sodišče.

V demonstracijah le nekaj dni po volitvah je umrlo šest oseb, ko so na protestnike začele streljati varnostne sile, s čimer so spodkopali poskuse Mnangagwe, da bi bile volitve svež začetek naroda po letih vladavine diktatorja Roberta Mugabeja.

Zamere zaradi domnevno prirejenih volitev pa se niso umirile in tudi danes so protestniki pozivali k odstopu Mnangagwe, ki je domnevno ukradel volitve. Na drugi strani pa so vzklikali gesla v podporo vodji MDC Nelsonu Chamisi.

Orožja ne bodo uporabili

»Zimbabvejci trpijo. Država nima zagona,« je dejal Chamisa množici. Nadaljeval je, da niso pričakovali trenutnih razmer, ko se se združili, da so odstranili Mugabeja. Kljub nasprotovanju trenutni politiki pa je zagotovil, da se proti Mnangagwi ne bodo borili z orožjem.

Mnangagwa je ob izvolitvi obljubil, da bo zagnal ekonomijo, a je naletel na ogromno neodobravanja, ko je vlada predstavila dvoodstotni davek na elektronske transakcije, ki pa so pomemben del vsakdana Zimbabvejcev.