Obrambni minister Karl Erjavec je sicer že v petek napovedal, da bodo v zvezi s škornji, s katerimi so imeli težave nekateri pripadniki Slovenske vojske na Natovi vaji na Norveškem, izvedli dodatno testiranje pri zunanji instituciji. Sam meni, da se ob primernem vzdrževanju obutve to ne bi smelo zgoditi. Na Natovi vojaški vaji, ki je bila največja po koncu hladne vojne, namreč nekateri slovenski vojaki niso bili zadovoljni z obutvijo. Vsaj 17 vojakom so razpadali škornji, ker so jim odstopili podplati. Vaja je potekala v snegu, mrazu in ekstremnih vremenskih pogojih, kar bi po mnenju ministra za obrambo Karla Erjavca lahko bil razlog za težave z obutvijo.

Kot so za STA zatrdili v Alpini, so vsi modeli vojaških škornjev proizvedeni skladno z razpisnimi pogoji. »V procesu nabave repromateriala in same proizvodnje so izvedene vse, prav tako v razpisnih pogojih zahtevane kontrole kakovosti. V primeru, da se med kontrolo pojavijo odstopanja od zahtev, se takšne izdelke odstrani,« so zapisali.

Na ministrstvo za obrambo so v tem tednu poslali tudi dopis, v katerem so ponudili ponovno izvajanje vzorčne kontrole dobavljene obutve in dodatno kontrolo skladnosti obutve z razpisnimi pogoji. Predlagali so, da bi testiranje obutve opravili v tehnološkem centru IRCUO iz Žirov.

Alpina s SV sodeluje že več kot deset let

V Alpini še dodajajo, da podjetje v primeru vojaške obutve zagotavlja garancijo za eno leto uporabe obutve in ne več kot pet let od izdelave izdelka, zato je zelo pomembno, da se starejšo obutev umakne iz uporabe. V dopisu ministrstvu so zato predlagali menjavo vojaških škornjev, dobavljenih pred letom 2015, v kolikor so le ti še na zalogi.

Zimski škornji so sicer po navedbah Alpine ostali enaki prvotnemu prototipu, spremenili so zgolj barvo. Do spremembe je prišlo le pri letnih škornjih, kjer so na zahtevo ministrstva za obrambo zamenjali zgornji del, in sicer iz zgolj platnenega zgornjega dela v bolj podloženega in dopolnjenega z membrano.

Alpina sicer že več kot desetletje sodeluje s Slovensko vojsko, za katero izdelujejo tako letne kot zimske modele obutve. Od leta 2005 do danes so za Slovensko vojsko izdelali 70.700 parov škornjev.