Novica je odjeknila le nekaj dni pred začetkom letošnje podnebne konference v poljskih Katovicah COP24. »Upoštevajoč trenutne finančne in proračunske omejitve, ki naj bi se v bližnji prihodnosti nadaljevale, in proces prehoda oblasti v roke nedavno izvoljene administracije ... brazilska vlada čuti obvezo umakniti svojo ponudbo kot gostiteljica COP25,« je v izjavi zapisalo brazilsko zunanje ministrstvo.

Kakšna bo prihodnja vloga Brazilije v podnebnih pogajanjih, je nejasno. Bolsonaro je med drugim napovedal umik iz pariškega sporazuma ter odpravo omejitev kmetijskega sektorja, ki ga okoljevarstveniki obtožujejo povzročanja okoljske škode, še posebej v Amazonskem pragozdu.

Ta teden je za novega zunanjega ministra Bolsonaro imenoval Ernesta Arauja, ki je v časniku Gazeta do Povo ta teden kritiziral »podpihovanje podnebne panike«. Zunanje ministrstvo sicer trdi, da je odločitev, da Brazilija ne bo gostila podnebne konference, posledica natančne analize, ki se je še posebej osredotočila na vprašanje financ.

COP25 naj bi sicer potekal med 11. in 22. novembrom 2019.