Ciljem, ki jih zasleduje predlog, vlada ne nasprotuje, ocenjuje pa, da bi bilo v nadaljnjem zakonodajnem postopku pri iskanju najustreznejših rešitev smiselno v največji možni meri upoštevati socialni dialog in prilagoditi dinamiko uveljavitve predlaganih rešitev. Pri tem so še posebej izpostavili izločanje dodatkov. Glede tega je bilo slišati, da bi morali razmisliti o bolj postopnem pristopu, so z vlade sporočili po današnji dopisni seji.

Minimalna plača za vse prenizka, ampak…

Na izredni seji DZ je predlog pričakovano zagovarjal Miha Kordiš iz Levice, ki je predlog pripravila. Jurij Lep (DeSUS) je poudaril, da minimalna plača ne sme biti nižja od minimalnih življenjskih stroškov. Z zvišanjem plač se bo po njegovih besedah izboljšalo tudi življenje upokojencev, saj se bodo povečali prispevki v pokojninsko blagajno. Jerca Korče (LMŠ) je zavrnila očitke o grobem vmešavanju politike v gospodarstvo. »Država mora gledati in videti celoto, katere del sta tako gospodarstvo kot prejemniki minimalne plače. Ker se dvig slednje ni zgodil sam po sebi, je politika ocenila, da je čas za posredovanje,« je poudarila. Zavrnila je tudi očitke o preskromnem socialnem dialogu: »Občutek imam, da ne bo nikoli pravi čas za razpravo o dvigu minimalne plače,« je dejala.

V SMC po besedah Mojce Žnidarič predlog sicer podpirajo. Pripombe imajo glede izločitve vseh dodatkov; ta rešitev se jim zdi prehitra. Še posebej pozorni bi morali biti glede izločitve dodatka na delovno dobo, saj bi lahko to še poslabšalo konkurenčnost starejših iskalcev zaposlitve, je dejala. V SAB po besedah Maše Kociper menijo, da je minimalna plača v Sloveniji prenizka, zvišanje je po njenih besedah še posebej pomembno v luči nedavnega zvišanja socialne pomoči, saj je »nevzdržno, da ljudje, ki delajo cel delavnik, dobijo samo nekaj deset evrov več kot tisti, ki ne delajo«. Podporo predlogu je v imenu SNS izrazil tudi Dušan Šiško, ki je prepričan, da je treba »vzeti tistim, ki ne želijo delati, in dati tistim, ki delajo«.

Previsoka obdavčitev dela

V NSi se po besedah Jožefa Horvata strinjajo, da je minimalna plača prenizka, hkrati pa menijo, da želijo predlagatelji njen dvig doseči na napačen način, saj ta povzroča nove težave. Prinaša namreč parcialen dvig plač, ki bo porušil razmerja med tarifnimi razredi, obenem pa z zvišanjem prispevkov in dohodnine spet dodatno davčno obremenil delo, je poudaril. V NSi zato menijo, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Na pomanjkanje socialnega dialoga je opozorila tudi Karmen Furman (SDS). V stranki se sicer strinjajo, da so minimalne plače prenizke, a opozarjajo tudi na previsoko obdavčitev dela.