Kot so sporočili iz Bruslja, bodo morali mladi ob prijavi odgovoriti na pet vprašanj o evropski kulturi, pobudah za mlade, prihodnjih evropskih volitvah in temi drugega natečaja. Uspešni kandidati bodo prejeli vozovnico, s katero bodo lahko potovali od enega do trideset dni med 15. aprilom in 31. oktobrom prihodnje leto.

Komisija k prijavi še posebej spodbuja socialno ogrožene osebe ali osebe s posebnimi potrebami, katerim bo krila tudi stroške za spremljevalca ali psa vodnika, so dodali. Izbrani kandidati bodo sicer lahko potovali sami ali v skupini do pet oseb, vsi pa morajo biti stari 18 let.

Praviloma bodo potovali z vlakom, za mlade iz odročnejših krajev pa bodo izjemoma na voljo tudi druga prevozna sredstva. Na komisiji so še pojasnili, da so bile vozovnice članicam EU dodeljene na podlagi deleža njihovih prebivalcev v celotnem prebivalstvu EU. Za Slovenijo je na voljo 48 vozovnic.

Pobuda DiscoverEU je sicer zaživela junija, v obdobju med 9. julijem in 30. septembrom pa je Evropo prepotovalo okoli 15.000 mladih.