Štiriindvajset ur po tem, ko je eksplodiral plin v Pekarni Grosuplje, je bilo okoli stavbe vse mirno. Na dogodek, ki je pritegnil pozornost Grosupeljčanov, je spominjalo razbito okno in steklo na dvorišču, pa tudi policisti, ki so hodili iz poslopja in zaključevali delo. Cesta, ki so jo v sredo popoldan zaprli, je bila že odprta.

Delavci danes niso prišli na delovno mesto, kajti pekarno so morali zapreti, opazili smo le čistilko, ki je v prodajalni pomivala tla. Policijska preiskava je potrdila, da je bil vzrok eksplozije plin. Okoliščine eksplozije bodo preverili v nadaljevanju preiskave. Kot pravijo na policijski upravi Ljubljana, preiskava poteka, sumijo pa, da gre za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti

Prihodnji teden bodo spet pekli kruh

Prizorišče nesreče si je danes ogledala tudi direktorica Pekarne Grosuplje Alenka Mozetič Zavrl, ki je bila pomirjena, ker ni prišlo do najhujšega. Nihče od sedmih poškodovanih ni utrpel hujših poškodb, dobro so jo odnesli tudi stroji. »Vsi stroji so v redu. Je bilo pa treba objekt zapreti. Poškodovana so bila okna, razbitega je bilo veliko stekla, tudi del strehe je bil poškodovan. Verjamemo, da bomo v nekaj dneh očistili stroje in v naslednjem tednu v večjem delu spet zagnali proizvodnjo,« je dejala Alenka Mozetič Zavrl in potrdila, da danes ni bilo mogoče kupiti svežega kruha iz njihove pekarne, tako v prodajalni Pekarne Grosuplje kot tudi v Mercatorju, ki je glavni odjemalec grosupeljske pekarne.

Prihodnji teden bodo spet lahko pekli kruh in pecivo, do takrat se bodo morali potrošniki obrniti na druga podjetja. »Najpomembnejše je, da so delavci v redu. Ob eksploziji so na njihova telesa prileteli ognjeni drobci, a so utrpeli le manjše poškodbe in so že doma. Pomembno je tudi, da ni hujših poškodb na strojih in da bomo lahko kmalu spet zagnali proizvodnjo, kajti precej lažje je zamenjati stene in okna kot popraviti stroje,« je dodala in dejala, da trenutno ne delata dve peči. Od sedmih delavcev, ki so bili lažje poškodovani, so bili trije iz podjetja, ki so v času eksplozije obnavljali plinsko napeljavo.

»Ocenjuje se, da je do eksplozije prišlo ravno pri tem.« Da je škoda precejšnja, so ocenili že gasilci, ki so v sredo ob 18.30 končali delo, nič nepredvidenega pa se ni zgodilo niti ponoči. Vendar o tem, kakšna je vrednost škode, direktorica ni želela špekulirati.

Črn dim in smrad

Da se je sprva zdelo, da bodo posledice precej hujše, je bilo mogoče razbrati tudi iz pričevanja očividke Brede, ki je v trenutku eksplozije delala v baru v spodnjem nakupovalnem središču. »Malo smo spuščali rakete,« se je glasno zasmejala, potem pa dejala, da ji je ob poku padel pladenj iz rok.

»Ljudje, ki so bili v zgornjem nadstropju Tuša, so pritekli dol, ker so mislili, da je potres. Poglejte, od tamle, kjer so požarne stopnice, se je pokadil črn dim in zelo je smrdelo. Pokazali so se tudi plameni ognja, ki pa so ga gasilci hitro pogasili,« je dejala, medtem ko pok ni segel do zakoncev Frančiška in Jožice, ki živita nekaj sto metrov zračne razdalje od pekarne.

»Bil sem zunaj pred hišo, ampak nisem nič slišal. Sin me je klical iz Ljubljane in mi je rekel, da smo imeli potres in da danes ne bom dobil kruha. Tako sem izvedel za eksplozijo,« se je nasmehnil priletni gospod. »In danes res nisem dobil kruha v pekarni,« je izpostavil posledico, ki jo bodo zaradi sredinega dogodka še nekaj dni čutili Grosupeljčani, pa tudi nakupovalci v prodajalnah Mercatorja po Sloveniji.