Švicar Chris (Anja Kofmel, 2018, Kinodvor)

Izraelci imajo Valček z Baširjem, Hrvaška ali, še bolje, Jugoslavija, pa je dobila Švicarja Chrisa. Švicarski dokumentarno-animirani film, ki ga je ustvarila Anja Kofmel, je plod osebnega raziskovanja režiserke, ki je 20 let po smrti bratranca Chrisa želela ugotoviti, kaj se je zgodilo z njim, potem ko se je po svoji želji najprej kot novinar in nato kot vojak pridružil vojni v Jugoslaviji. Presenetljiv dokumentarni film, v katerem do svojega izraza pride tudi temačna animacija, vas ne bo pustil hladnih, zraven pa razkril marsikaj, česar morda niste vedeli.

Hannah (Andrea Pallaoro, 2017, Kolosej)

Film italijanskega režiserja, ki naj bi predstavljal prvi del trilogije na temo žensk, je drama za najvztrajnejše. Pallaoro je minimalizem vzel zelo dobesedno in celotno breme, da obdrži pozornost gledalcev, prepustil glavni igralki Charlotte Rampling. Ramplingova, ki je odlična igralka, žensko, ki se mora spopasti s posledicami tega, da je mož pristal v zaporu, kar pomeni predvsem osamljenost ter občutke zanikanja in sramu, profesionalno upodobi, a te nemogoče naloge, da bi nas popeljala do konca filma brez vsaj delnega dolgočasenja, ne more izpolniti.

Poj mi pesem (Miran Zupanič, 2018, Kolosej)

Dokumentarni film o Vladu Kreslinu, ki ga je režiser Miran Zupanič naslovil po njegovi pesmi, je klasičen glasbeni dokumentarec. A za slovensko klasiko po svoje velja tudi Vlado Kreslin, ki je s svojimi pesmimi, s katerimi plove med različnimi žanri, zaznamoval različne generacije. Njegovemu toku se je prepustil tudi Zupanič in posnel film, v katerem bodo uživali vsi tisti, ki uživajo v Kreslinovi glasbi. Našel je tudi veliko fotografij, s katerimi se sprehodimo skozi 40 let glasbene kariere, ki jo je Kreslin gradil predvsem s svojo ljudsko persono.

Fahrenheit 11/9 (Michael Moore, 2018, Kolosej)

Michael Moore pogosto snema nekoliko kontroverzne, a vselej tudi zelo zanimive dokumentarne filme. Po Bovlingu za Columbine (2002), Sicku (2007) in Koga napasti zdaj? (2015) je tokrat obudil spomin na famozni Fahrenheit 9/11 iz leta 2004, saj je v naslovu dokumentarca o trenutnem stanju ameriške politike in vzponu Donalda Trumpa obrnil le datum. Američan premleva vzroke za vzpon politike sovraštva in tudi tokrat nekajkrat v svojem stilu povezuje navidez nepovezano. Glavni vprašanji sta: »Kako za vraga smo prišli do sem?« in »Kako za vraga se rešimo iz tega?«

Robin Hood (Otto Bathurst, 2018, Kolosej)

Junak, lokostrelec, morilec, tat, ljubimec, potepuh… Legenda o Robinu Hoodu je v desetletjih in stoletjih stoletjih dobila veliko različic, kar velja tudi za filmske verzije. V znamenitih pajkicah so se med drugimi potili Kevin Costner (Robin Hood: Princ tatov, 1991), Cary Elwes (Robin Hood: možje v pajkicah, 1993) in nazadnje Russell Crowe (Robin Hood, 2010). Letošnjo interpretacijo, ki je kritike za zdaj razočarala, je režiral Londončan Otto Bathurst, glavne vloge pa so si razdelili Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn in Eve Hewson.