Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je ob tem poudaril, da je dolžnost vlade, da zagotovi potrebna sredstva za izplačilo dogovorjenega in ne poskuša z morebitnimi poskusi prelaganja te obveznosti na zavode. Napovedal je tudi aktivnosti, ki jih bo izpeljal sindikat skupaj z drugimi prizadetimi, če bi do takšnih poskusov vseeno prišlo.

Kot je dejal, bi se mu zdelo perverzno, če bi država, ki se z zaposlenimi pri belem dnevu pogaja o zvišanju plač in pri polni zavesti podpiše sporazum, menila, da ima pravico ne dati dodatnih sredstev za normalno delovanje univerz, raziskovalnih inštitutov ali srednjih šol. Vsak tak poskus lahko sproži "le radikalno in odločno akcijo", je dejal.

Če bi večina članstva stavkovni sporazum zavrnila, bi stavkovne aktivnosti nadaljevali. Za 5. in 6. december so že imeli napovedana dva stavkovna dneva. A je nato tudi šolski sindikat prejšnji teden z vlado parafirali stavkovni sporazum, z dogovorjenimi izboljšanji plač v vzgoji in izobraževanju pa so se strinjali tudi delegati na kongresu sindikata, zdaj pa mu je zeleno luč dalo še članstvo.