Pahor pravi, da se je pogosto igral »modro ruleto« oziroma da je rad do onemoglosti plaval proti odprtemu morju. Pri tem je dodal, da je rad plaval do resnične izčrpanost in ne zgolj do utrujenosti. Da je imel dovolj, je spoznal, ko so ga pričeli grabiti krči. Da bi vseeno prišel nazaj na obalo, je s seboj v vodo vzel energijski napitek in čokolado, ki ju je privezana na kopalke med plavanjem tovoril s seboj. Praviloma si je po prigrizku in napitku dovolj opomogel, da je lahko pričel potovanje nazaj proti obali. Pravi, da je običajno za vrnitev potreboval med 4 in 5 ur. Tistega usodnega dne pred skoraj dvajsetimi leti, pa se njegova rutina ni izšla po načrtih.

Pahorja je sredi Jadrana namreč zajela burja, da bi bil izziv še bolj herkulski, pa so mu preglavice pričeli delati še veliki valovi, ki so mu udarjali ob obraz. Povedal je, da so bili njegovi napori brezplodni. »Boril sem se z morjem in sam s seboj. Mislil sem, da je konec. Zmračilo se je ...,« se je za Glorijo spominjal Pahor. »Spomnim se le, da sem zagledal svetlobo svetilke, da je Tanja zaklicala in da so me izvlekli iz vode.«

Predsednik Republike Slovenije je ob tem dodal, da je bilo to ravno v času, ko je postal oče sinu Luki in da ga je partnerica Tanja tedaj opozorila na odgovorno starševstvo. Njen nasvet je po dogodku upošteval. Četudi danes še kdaj plava na dolge dolžine, pa to počne strogo vzdolž obale.