Zaradi zlorabe položaja in pranja denarja so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na celjsko okrožno državno tožilstvo ovadili tri fizične osebe. Po neuradnih podatkih naj bi bila med trojico lastnik Skupine Tuš Mirko Tuš in njegova soproga Tanja Tuš.

Po pojasnilih NPU je lastnik celotnega poslovnega deleža podjetja iz Celja z namenom, da bi sebi in svojemu družinskemu članu pridobil premoženjsko korist, naklepoma napeljal k storitvi kaznivega dejanja direktorja te družbe, da je izrabil svoj položaj. Slednji je prenesel pravice blagovne znamke na lastnika, ne da bi družba prejela ustrezno plačilo za prenos. S kaznivim dejanjem je bila pridobljena premoženjska korist v višini 19,3 milijona evrov, po drugi strani pa je bila za tolikšen znesek oškodovana družba.

Ovadba se nanaša na prodajo blagovne znamke Tušmobil

V naslednjem koraku, nadaljujejo na NPU, sta fizični osebi po hongkonški družbi, katere prikrita lastnika sta, blagovni znamki prodala luksemburški družbi. V zameno je družba iz Hongkonga prejela poslovni delež omenjene sestrske družbe iz Luksemburga. »To sta storila z namenom, da s pranjem denarja zakrijeta ali poskusita zakriti njegov izvor in da se nadalje zakrijejo sledovi izvora ter onemogoči identifikacija imetnika tega premoženja,« so pojasnili na NPU in dodali, da sta s temi aktivnostmi pri prodaji blagovnih znamk fizični osebi dosegli povečanje vrednosti premoženjske koristi na 29 milijonov evrov, kolikor znaša vrednost pridobljenega poslovnega deleža.

Ovadba, ki so jo kriminalisti podali na tožilstvo, naj bi se nanašala na prodajo blagovne znamke Tušmobil. Istoimensko družbo je leta 2014 prevzel Telemach in zanjo odštel 110 milijonov evrov. Pred kupčijo je bila blagovna znamka prenesena na Mirka in Tanjo Tuš, od njene prodaje pa naj bi v tujini iztržila 29 milijonov evrov. »Podjetja v Skupini Tuš na trgu nastopajo pod blagovno znamko, ki je priimek lastnika skupine, Mirka Tuša. Vsa podjetja v skupini imajo pravico do uporabe vseh oblik blagovne znamke Tuš. Prenosi na poslovanje niso imeli vpliva, zato jih dodatno ne želimo komentirati,« so odgovorili v Tuševi službi za odnose z javnostmi.