Pričakovan je bil razplet ponovljenega prvostopenjskega sojenja 75-letnemu Mariborčanu Jožefu Juriču. Sodni senat pod predsedovanjem Barbare Nerat mu je zaradi dokazanega zahrbtnega umora danes dosodil enako kazen kot prvič: 20 let zapora.

Očitani umor se je zgodil 18. decembra lani okoli 9. ure zjutraj v Juričevem stanovanju v Kettejevi ulici v Mariboru. Obtoženčev dobri znanec, 45-letni Zdravko Nadižavec je prišel k njemu na obisk. Ni mogel predvideti, da je bil Jurič nanj izjemno besen, ker naj bi ga sumil, da mu je ukradel nekaj starega železja, ki sta ga zbirala. Napada se ni mogel ubraniti. Rezilo noža, s katerim ga je zabodel obtoženi, je poškodovalo njegovo srce, zaradi česar je najpozneje 30 minut po napadu umrl. Jurič je truplo odvlekel na dvorišče in se vrnil v stanovanje.

Senat ni upošteval predloga okrožne tožilke Aleksandre Kolarič, naj se Juriču prekliče pogojna pravnomočna obsodba zaradi grožnje in lažje telesne poškodbe iz leta 2017. Neratova je to odločitev utemeljila z domnevo, da se bo Juričeva zagovornica Tanja Kompara pritožila na današnjo sodbo. Višje sodišče pa ne bo zmoglo pred februarjem, ko se Juriču izteče pogojna kazen, izpeljati pritožbene seje. Če bi se preskusna doba iztekla pred pritožbenim razsojanjem, bi sodba utegnila znova doživeti razveljavitev.

Prvič slaba obrazložitev sodbe

Jurič je bil aprila letos že obsojen za očitani umor, vendar je višje sodišče vrnilo zadevo v ponovno obravnavno zaradi preslabe obrazložitve. Po prepričanju višjih sodnikov ni bilo dovolj dobro razčiščeno vprašanje, ali je imel pokojnik možnost zaznati Juričev zahrbtni napad. »Dejstvo je, da je bilo dejanje zahrbtno,« je obtoženemu razložila Neratova. »Zahrbtnost je možno razumeti na več ravneh. Izkoristili ste zaupanje oškodovanca, sicer ne bi prišel k vam in ne bi za seboj zaprl vrat. Upal vam je obrniti hrbet, to ste izrabili in ga s hipno agresijo zabodli od zadaj. Z vidika zahrbtnosti so podani objektivni in subjektivni elementi. Prav tako ne gre verjeti vašemu zagovoru, da je k vam že prišel poškodovan, saj bi mu v tem primeru pomagali, ne pa da bi govorili vašim sosedom, da je pijan.«

Sodišče je pri odmeri kazni upoštevalo, da je bila v času storitve kaznivega dejanja Juričeva sposobnost obvladovanja bistveno zmanjšana zaradi diagnosticirane histrionične infantilne osebnostne motnje.