Mattis, predvsem pa Pompeo, sta razjezila tako demokrate kot tudi republikance z nonšalantnim odnosom do vprašanja umora savdskega novinarja Džamala Hašokdžija, ki ga je po ocenah Cie naročil kronski princ Savdske Arabije bin Salman. Še posebej pa jih je razjezilo to, da je povabilo na zaslišanje zavrnila direktorica Cie Gina Haspel.

Haspelove ni bilo, ker ji je to odsvetovala Bela hiša oziroma ker direktorica ni hotela javno kljubovati predsedniku ZDA Donaldu Trumpu. Ta ne verjame oceni Cie o krivdi bin Salmana in želi ohraniti dobre odnose z Riadom. Trump trdi, da je Savdska Arabija zaradi njega znižala svetovne cene nafte, pa tudi, da bi bilo v primeru poslabšanja odnosov v ZDA ogroženih celo do 600.000 delovnih mest.

Pompeo in Mattis sta senatorje prepričevala, naj ne podprejo resolucije z zahtevo po umiku ameriške podpore vojni v Jemnu, ker bodo s tem ustavili napredek mirovnih pogajanj. ZDA podpirajo kampanjo pod vodstvom Savdske Arabije proti šiitskim upornikom v Jemnu z obveščevalnimi informacijami, nasveti in logistično pomočjo.

»Nista bila prepričljiva. Mislim, da ne počnemo tega, kar bi morali, da ustrezno uravnotežimo naše odnose s Savdsko Arabijo z ameriškimi interesi in ameriškimi vr

ednotami,« je po zaslišanju za zaprtimi vrati dejal predsednik odbora za mednarodne odnose v senatu, republikanec Bob Corker iz Tennesseeja.

Razprava bo podobna »divjemu zahodu«

Senat bo prihodnji teden glasoval za formalni začetek razprave o ameriški politiki so Savdske Arabije, kar bo dodatna nerodnost za Trumpa, ki glede Haškodžija po mnenju komentatorjev razmišlja po svoje in ponovno, kot v primeru ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, bolj verjame tujim vladarjem kot lastnim obveščevalcem.

Bob Corker je ocenil, da bo morebitna javna razprava v senatu okrog tega podobna »divjemu zahodu« in je Beli hiši svetoval, naj pravočasno poišče ustrezen odgovor Savdski Arabiji zaradi umora novinarja.

Bela hiša se je na senatno potezo odzvala z grožnjo predsednikovega veta na poskus odvzema pomoči Savdski Arabiji, ker bo to škodovalo bilateralnim odnosom in ameriškim prizadevanjem proti širjenju ekstremizma v regiji. Z drugimi besedami pritisku na Iran.

Mattis je senatorjem povedal, da morajo ZDA ohraniti podporo Savdski Arabiji zaradi obeta mirovnih pogajanj, Pompeo pa je dodal, da bo umik podpore spodkopal mirovna pogajanja.

Vse skupaj je le simboličnega pomena, saj ni skoraj nobene možnosti, da bo predstavniški dom kongresa, kjer še vedno vladajo Trumpu poslušni republikanci, sledil zgledu senata. Pa tudi senat ni potrdil predloga z zadostno večino proti grožnji Trumpovega veta.