Dolgoletnemu županu (SD) Martinu Rebolju je v prvem krogu zmaga ušla za las, saj je zbral 49 odstotkov, njegov izzivalec, neodvisni kandidat Milan Balažic, pa je zbral dobrih 47 odstotkov glasov. Zato bodo pomemben jeziček na tehtnici tudi glasovi volilcev že izpadlega županskega kandidata Pavla Puhana (lista Davkoplačevalci se ne damo več), ki je zbral 3,87 odstotka glasov in v drugem krogu podpira aktualnega župana. Še vedno pa lahko uspe kandidatoma prepričati in pripeljati na volitve tudi še koga iz množice volilnih upravičencev, ki so v prvem krogu ostali doma. Takih je bila kar tretjina volilcev.

Nekdanji veleposlanik Milan Balažic se je v Moravče vrnil iz Avstralije, potem ko so ga predčasno odpoklicali zaradi udeležbe Nicholasa Omana (trgovca z orožjem in obsojenega pedofila) na odprtju konzulata v Melbournu, kar je močno vznemirilo skupnost avstralskih Slovencev. Balažic razburja tudi v Moravčah, saj ne skopari z očitki na račun aktualne oblasti. Ker je »podan utemeljen sum korupcije, klientelizma, prekoračitve pooblastil in oškodovanja občine«, napoveduje tudi revizijo dosedanjih samovoljnih odločitev župana Rebolja. Z objavo slike pokojnega Daneta Zajca v galeriji uspešnih Moravčanov v svojem volilnem gradivu je razburil svojce pesnika, zapletel pa se je tudi s Pošto Slovenije, ki je zavrnila raznos njegovega očitkov polnega predvolilnega programa.

V svojem programu je Moravčanom med drugim obljubil večjo dostopnost in učinkovitejšo občinsko upravo, cenejšo komunalo, gradnjo obvoznice s prepovedjo težkega tovornega prometa skozi občinsko središče ter pomoč mladim, za kar bi v Moravče takoj pripeljal več evropskega denarja. »Zaradi zapleta s pošto smo vodili še odločnejšo kampanjo od vrat do vrat, moj novi volilni program pa bo danes vendarle raznesla tudi pošta,« pravi Balažic in doda, da so njegovi volilci naveličani županovih nerealiziranih obljub. Podpirajo ga tudi v NSi, SLS, civilni pobudi občanov, pa tudi nekateri posamezniki iz županove SD.

Župan Martin Rebolj, nekdanji oficir in upokojeni policist, ki vodi občino že od leta 2004, vse obtožbe ostro zavrača. Trdi, da so povsem neresnične, kar naj bi ne nazadnje ob pregledu lanskoletnega poslovanja občine potrdilo tudi računsko sodišče; nepravilnosti ni ugotovil niti občinski nadzorni odbor. V novem mandatu bi rad zgradil dolgo načrtovani dom starejših občanov, za katerega so končno pridobili gradbeno dovoljenje in izbrali koncesionarja. V postopku sprejema so tudi že podrobni prostorski načrti za obvoznico, prizidek in igrišča pri osnovni šoli ter ureditev centra Moravč. V njegovih načrtih je tudi gospodarska cona, za katero je občina že zagotovila zemljišča, pripravljena pa tudi projektna dokumentacija za prenovo Trga svobode in poslovilnega objekta na pokopališču Moravče.