Kljub zaostrenim varnostnim razmeram v Ukrajini je slovenska košarkarska reprezentanca včeraj odpotovala proti Zaporožju, kjer jo danes ob 18. uri čaka tekma 3. kroga drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Posebni varnostni svetovalec Mednarodne košarkarske zveze Fiba je namreč po obisku mesta ocenil, da trenutne razmere ne vplivajo na varnost vseh udeležencev ter omogočajo varno izvedbo tekme. Bolj kot z omenjenim se je sicer selektor Rado Trifunović gotovo ukvarjal s težavami okoli reprezentance, ki jih ni malo.

Težave bi morali reševati interno

Zaradi spremenjenega sistema kvalifikacij za velika tekmovanja, s čimer je Fiba v košarki ustvarila pravi kaos, v katerem največ izgublja ravno šport z oranžno usnjeno žogo, je slovenska reprezentanca po zgodovinskem naslovu evropskega prvaka hitro razpadla in bo tako po treh zaporednih uvrstitvah ostala brez nastopa na svetovnem prvenstvu. Teoretično je sicer še v igri za odhod na Kitajsko, a so možnosti tako minimalne, da jih niti ne velja omenjati. Zaradi trenutnih razmer so v vedno slabšem položaju igralci, saj klubi, ki jih roko na srce bogato plačujejo, postajajo vse bolj predrzni in jim na takšne in drugačne načine svetujejo odpoved sodelovanja v izbrani vrsti. Zaradi prihoda novega trenerja je to storila tudi Olimpija, ki je porazno začela sezono. Saša Nikitović želi v prihajajočih prostih dneh postaviti sistem igre, zato je klub Mihi Laporniku in Blažu Mesičku svetoval, naj raje izpustita tokratno reprezentančno akcijo. Prvi je to upošteval, drugi ne. V septembrskem ciklu je enako z Žanom Markom Šiškom storila tudi Primorska.

Šiško je takrat sodelovanje v reprezentanci odpovedal tik pred zdajci, kar je močno ujezilo selektorja Trifunovića, ki ga zato tokrat ni uvrstil na seznam. Enako je storil z Aleksejem Nikolićem in ob tem pripomnil, da naj to vzameta, kot želita, a da gre na neki način tudi za kazen. Medtem ko naj bi jo po selektorjevih besedah Šiško mirno sprejel, pa ni bilo tako pri Nikoliću, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da je Trifunoviću avgusta pravočasno sporočil, da ga ne bo. Ker situacija ni enostavna in se bližajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, kjer si Slovenija novega neuspeha ne sme privoščiti, je zaostrovanje odnosa z igralci z dodano vrednostjo, ki jih ni na pretek, brezpredmetno. Vsekakor je res, da bi morala biti reprezentanca pri vseh na prvem mestu, a je sistem v košarki trenutno tako »uničen«, da je vseeno pri odločitvah igralcev potrebnega nekaj razumevanja. Trifunović bi tako lahko pokazal več spretnosti in težave reševal interno namesto v javnosti.

Podobna želja in energija kot proti Hrvaški

Slovenija je tako v Ukrajino, ki je do zdaj zbrala po štiri zmage in poraze, odpotovala sila pomlajena, od moštva, ki je osvojilo naslov evropskega prvaka, pa so zraven le Edo Murić, Matic Rebec, Vlatko Čančar in Žiga Dimec, ki je v torek dobil novega delodajalca. Do konca sezone bo nastopal za litovski Lietkabelis. Glede na to, da je izbrana vrsta ostala brez možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu, je prav, da priložnost za razvoj dobijo mlade sile, je pa zanimivo, da med njimi ni enega najbolj vročih igralcev državnega prvenstva Nejca Bariča, ki ima neprimerno boljšo sezono od Aljaža Bratca. Čeprav je Slovenija Ukrajino, pri kateri bo zaigral tudi Olimpijin Jusuf Sanon, na dosedanjih 13 medsebojnih obračunih enajstkrat premagala, pa tokrat prvič ne bo v vlogi favorita. Trifunović upa, da bodo mladci pokazali toliko želje in energije, kot so ju pri zmagi proti močni Hrvaški na pripravljalni tekmi septembra v Varaždinu.

»Čaka nas tekma s fizično močno, visoko ter stabilno Ukrajino. Pričakujemo lahko veliko igre pod naš koš, na kar se moramo dobro pripraviti. V obrambi moramo biti zelo zbrani in se pogumno boriti z njihovimi visokimi igralci. Glavna faktorja naše igre morata biti energija in želja. Vsekakor pa gremo v Ukrajino po zmago in upam, da bomo prikazali kakovostno predstavo,« pravi Rado Trifunović, ki je v kvalifikacijah za SP s Slovenijo zbral le dve zmagi in utrpel kar šest porazov.