Jaka Ulčnik, ki ga obtožnica bremeni, da je marca 2005 v Bosni in Hercegovini z lovsko puško z daljnogledom v hrbet hladnokrvno ustrelil Milenka Penavo, ko se je oče treh mladoletnih otrok, starih od tri do devet let, na vratih poslavljal od svoje žene, je danes še zadnjič letos sedel na zatožno klop celjskega sodišča. Letos namreč sodišče obravnav ne bo več razpisalo, saj je predsednica senata Ingrid Lešnik povedala, da bodo edino pričo, ki jo še morajo zaslišati v tem postopku, lahko zaslišali prek videokonference šele 16. januarja.

Govoril naj bi o umoru

Gre za Zlatka Marušića iz Bosne in Hercegovine, ki ga je sodišče našlo šele prek Interpola, sodišču pa naj bi povedal, ali drži, da je usodnega dne, ko se je zgodil umor, res videl Ulčnika na bližnjem bencinskem servisu, pri čemer naj bi obtoženi tudi govoril o umoru. Zanimivo, da je sodišče na eni od prejšnjih obravnav zaslišalo tudi pravosodnega policista Primoža Brinovca, ker je bil v spisu uradni zaznamek kriminalista, češ da naj bi Ulčnik tudi njemu, ko ga je večkrat peljal na sodišče, enkrat pa tudi v psihiatrično bolnišnico v Ljubljano, govoril o tem, da je v Bosni nekoga »pihnil«, orožje pa odvrgel in se nato z vozilom vrnil v Slovenijo. A je Brinovec na sodišču dejal, da se ne spomni, da bi mu Ulčnik kaj rekel o tem. Da pa je obdolženi med prevozom ves čas govoril, a da s sodelavcem na to, o čem je govoril, nista bila pozorna.

Obtoženi s psihotično motnjo

Prav tako je senat danes sprejel odločitev, da izvedenca psihiatrične stroke in klinične psihologije Martino Bredo Žmuc Tomori in Tristana Riglerja pozove k dopolnitvi mnenja o obtoženčevi sposobnosti spremljanja kazenskega postopka. Kaj sta omenjena izvedenca povedala o obtoženčevem zdravstvenem stanju, sicer ni znano, saj sta bila zaslišana za zaprtimi vrati, a je predsednica senata dejala, da naj bi bil Ulčnikov stik z realnostjo moten zaradi njegove psihotične motnje, zato se senatu poraja dvom o njegovi procesni sposobnosti spremljanja obravnave.

Če bo torej sodišče do januarja prihodnje leto pridobilo dopolnjeno mnenje izvedencev in zaslišalo še zadnjo pričo prek videokonference, pa je že mogoče pričakovati tudi zaključne besede in končno razglasitev sodbe.