Tisti prebivalci Grosupljega, ki so se danes okoli 13.30 mudili po nakupih v nakupovalnem središču nasproti Pekarne Grosuplje, so bili prestrašeni in presenečeni, ko so zaslišali močan pok. Nekateri so prihiteli na parkirišče in od tod spremljali dogajanje na drugi strani ceste. Od tam so najprej prihajale skrb zbujajoče novice, potem pa je postajalo vse bolj jasno, da posledice nesreče ne bodo tako hude, kot se je sprva zdelo.

Sedem lažje poškodovanih

Dogodek je še najbolj pretresel zaposlene v pekarni, eksplozija se je namreč zgodila v delu, kjer poteka proizvodnja, in povzročila veliko dima. Nastal je tudi manjši požar, ki pa so ga gasilci hitro pogasili. Po podatkih policije je bilo lažje poškodovanih sedem ljudi, ki so bili ob eksploziji v poslopju, nihče pa ni bil v smrtni nevarnosti. Zaposlene so evakuirali iz objekta.

Da se je v znani pekarni zgodila nesreča, so nakazovala razbita okna, ki se jih je danes popoldne videlo s ceste. Vodja gasilske intervencije Jošt Kadunc iz Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Grosuplje je povedal, kakšne so bile posledice eksplozije v stavbi.

»Škoda je precejšnja, streha je premaknjena, stavbno pohištvo je poškodovano, uničeno. Eksplozija je razbila stekla, del oken je vrglo iz zidu, premične stvari iz proizvodnje pa je razmetalo po prostoru,« je dejal Jošt Kadunc in dodal, da je manjši požar hitro pogasilo 16 gasilcev.

»Glede na velikost prostorov je bila intervencija zahtevna. Imeli smo tri preiskovalne skupine, tako da smo objekt kar hitro preiskali. Ko smo prišli v stavbo, so bili nekateri zaposleni še vedno v njej, a so sami našli varna mesta, kjer so počakali na evakuacijo,« je dejal, medtem ko je predsednik PGD Grosuplje Iztok Vrhovec pristavil, da imajo v tamkajšnjem gasilskem društvo močno operativno zasedbo in da je bila nastala situacija hitro rešena v prid vseh udeležencev.

Nekaj gasilcev je za vsak primer, če bi prišlo še do kakšne nevšečnosti, ostalo na straži.

Preiskava se bo nadaljevala jutri

Zakaj je prišlo do eksplozije, še ni znano. Po prvih vesteh naj bi šlo za eksplozijo plina na prezračevalni napravi za plin, o čemer je govoril tudi Vrhovec, vendar so to neuradni podatki, saj preiskava še ni končana. V času eksplozije naj bi opravljali vzdrževalna dela na plinski napeljavi. Več bo po vsej verjetnosti znanega jutri.

»Zaradi obsežnosti in zahtevnosti ogleda ter vzpostavitve pogojev za delo se bo ogled kraja opravljal jutri v dnevnem času. Vzrok eksplozije bo predvidoma znan po opravljenem ogledu,« so danes sporočili iz policijske uprave Ljubljana in dodali, da so policisti zavarovali kraj dogodka in da bodo nadaljevali z nujnimi ukrepi.