Gre za žival, ki jo, zgolj na fotografiji, lahko prepoznamo po velikem rogu na sredini glave. Sibirski samorog je tehtal 3,5 tone in je bil eden izmed najnevarnejših. Raziskovalci so ugotovili, da je živel veliko dlje, kot so predvidevali, poroča portal Phys. S pomočjo 23-ih vzorcev kosti sibirskega samoroga so ugotovili, da je, zaradi zmanjšanja površin travnikov, na katerih so živeli, izumrli pred približno 36.000 leti. Zmanjševanje travnatih površin je povzročil padec temperatur na začetku ledene dobe, ki je povečal zamrznjene površine.

Pred to ugotovitvijo so raziskovalci verjeli, da so sibirski samorogi izumrli že pred več kot 200 tisoč leti. Druge vrste, ki so živele v istem času in prostoru, so bile manj odvisne od trave ali bolj prilagodljive pri svoji prehrani. V zadnjem obdobju svojega obstoja so sibirski samorogi sobivali z neandertalci.

DNA ni pokazal sorodstvenih povezav

Genetske raziskave, ki so jih opravili na avstralski univerzi Australian Centre for Ancient DNA (ACAD), so pokazale, da je bil sibirski samorog zadnja preživela vrsta edinstvene družine nosorogov. Njegovi predniki pa so se od moderne, še živeče skupine, odcepili že več kot 40 milijonov let nazaj. »Zato je sibirski samorog še manj povezan z afriškimi belimi nosorogi, kot so ljudje z opicami,« je povedal raziskovalec in soavtor raziskave Kieren Mitchell. Zaradi novih dokazov so ovrgli vse predhodne ugotovitve, ki so zatrjevale, da so bili samorogi sorodniki izumrlega volnenega in še živečega sumatranskega nosoroga. V preteklosti naj bi obstajalo 250 različnih vrst nosorogov, preživelo pa jih je le pet.