Vodji poslanskih skupin NSi in SAB, Jože Horvat in Maša Kociper, sta po pogovorih s predsednikom države Borutom Pahorjem ponovila, da njihovo podporo za guvernerja Banke Slovenije uživa ekonomist Igor Masten. DeSUS po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše podpira ekonomista Jožeta Damijana in Boštjana Vasleta.

Horvat je po pogovoru s predsednikom povedal, da njihovo stališče ostaja isto. »Naš kandidat je Masten. Ocenjujemo, da je najboljša izbira in čas je, da na tako pomembno funkcije postavimo najboljše ljudi,« je dejal. »Predsednika sem obvestila, da od začetka podpiramo Mastena, za katerega je na začetku kazalo, da ima dovolj podpore. Ker sedaj kaže, da temu ni tako, smo pripravljeni podpreti tudi v.d. direktorja Umarja Boštjana Vasleta,« je povedala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociperjeva. Jurša pa je povedal, da podpirajo Vasleta in Damijana. »Predsedniku prepuščamo, koga bo izbral. Upam, da bo eden od njiju dobil zadostno podporo,« je dejal in dodal, da je »optimističen in skoraj prepričan, da jim bo v drugem krogu uspelo izbrati guvernerja Banke Slovenije«. Ker kaže, da bosta več podpore kot Masten dobila lahko Damijan in Vasle, je Horvat na vprašanje, ali bi bili v NSi pripravljeni podpreti koga od njiju, dejal: »Če bo predsednik predlagal koga drugega, bomo o njem razmislili. A Damijan ne uživa naše podpre, za Vasleta pa bomo videli.«

Po pogovorih s Pahorjem najbolje kaže Damijanu in Vasletu

Po pogovorih, ki jih je Pahor v torek imel z vodji poslanskih skupin LMŠ, SD, SMC, SDS in Levico, danes tako kaže, da imata največjo podporo Damijan in Vasle. A noben nima zagotovljenih 46 potrebnih glasov. Še vedno pa ostaja odprto, koga bi podprli v SDS. Njihova podpora bi namreč ob določeni kombinatoriki glasov odprla vrata na ta položaj vsem omenjenim trem kandidatom. Za to mesto se poleg omenjenih treh v drugem izbornem krogu potegujeta še Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kada Tomaž Toplak. V prvem izbornem krogu je Pahor za guvernerja predlagal viceguvernerja Primoža Dolenca, ki ustanovo tudi začasno vodi, a v DZ ni dobil dovolj podpore. Pahor naj bi svojo odločitev, koga bo predlagal za guvernerja centralne banke, v DZ posredoval do konca tedna. S tem bi namreč DZ lahko o kandidatu odločal na decembrski seji. Pahor si te časovnice želi zato, ker je Banka Slovenije brez guvernerja od konca aprila.