Vsi trije so bili s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki jim je po zaslišanju odredil pripor. Policisti so namreč na podlagi anonimnega obvestila in aktivnosti na terenu v okviru kriminalistične preiskave ugotovili, da so si tujci v okolici Ljubljane v najeti stanovanjski hiši opremili štiri prostore z napravami za hidroponično gojenje prepovedane rastline konoplje.

V prostorih so odkrili več kot 700 loncev z zemljo, za katere je bilo z analizo NFL ugotovljeno, da so v njih gojili prepovedano rastlino konopljo. Pri hišni preiskavi objekta so odkrili in zasegli še okoli 100 gramov svežih in posušenih delcev prepovedane droge konoplje rastline.

Zasegli so tudi opremo za vzpostavitev pogojev za hidroponično gojenje (ventilatorje, cevi za prezračevanje, plinske jeklenke, električne vodnike, akumulatorske pripomočke), ki pa so jih osumljenci razstavljene že spravili v kombi, da bi jih prestavili na drugo lokacijo.

V okviru preiskave so policisti ugotovili tudi, da so osumljenci nepooblaščeno odprli zunanjo elektro omarico ter s prevezavo zaobšli merilno napravo in v notranjost speljali dovodni električni kabel.

Osumljenci za omenjeno kaznivo dejanje niso bili obravnavani v Republiki Sloveniji, so pa bili za več drugih kaznivih dejanj (med njimi velike tatvine, ponarejanje denarja, droga, orožje) obravnavani na območju Republike Srbije.