Do 20. novembra letos je bilo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) prijavljenih 32 novih diagnoz okužbe s HIV, kar je sedem manj kot v letu 2017 in manj kot kadar koli po letu 2010. Prav tako je bilo letos manj okužb s HIV odkritih med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Odkrili niso nobene okužbe s HIV med uživalci drog in nobenega prenosa okužbe z nosečnice na novorojenca.

Ugoden je tudi podatek, da so letos med okuženimi ugotovili manj poznih diagnoz, postavljenih v času, ko virus HIV že močno okvari imunski sistem. Zgodnje zdravljenje je namreč uspešnejše, podaljšuje in izboljša kakovost življenja, preprečuje pa tudi prenos okužbe s HIV.

Razmeroma nizko število novih diagnoz kakor tudi poznih novih diagnoz je posledica večletne sistematične kombinirane preventive, predvsem pogostejšega testiranja med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, in takojšnjega zdravljenja po diagnozi, menijo na NIJZ. Ti rezultati so tudi posledica dobrega sodelovanja stroke, nevladnih organizacij in pristojnih ministrstev, je spomnila Mojca Godec z ministrstva za zdravje in predsednica komisije za aids.

Testiraj in zdravi

»Danes je v Sloveniji HIV oziroma aids nekaj povsem drugega, kot je bila ta bolezen pred dvajsetimi in več leti. Uspehi pri zdravljenju in obvladovanju HIV oziroma aidsa so fantastični. Vendar pa morajo okuženi posamezniki priti do nas pravočasno in redno uživati zdravila. Osebe, ki jih zdravimo, so praktično funkcionalno ozdravljene,« je ob evropskem tednu testiranja na HIV pojasnil prof. dr. Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Posamezniki, ki jih učinkovito zdravijo, imajo nezaznaven virus v krvi, kar pomeni, da virusa HIV ne morejo več prenašati na druge. »Ne ogrožajo svoje okolice in prav nobene potrebe ni, da bi jih potiskali na rob družbe,» dodaja Tomažič. Prav stigma ljudem preprečuje, da bi se testirali. Po ocenah je v Sloveniji od 200 do 300 ljudi, ki ne vedo za svojo okužbo.

Strokovnjaki svetujejo varno spolnost in zgodnje zdravljenje okužbe. Z zdravili zmanjšajo prenos virusa z okužene nosečnice na novorojenca. Na voljo je tudi zaščita z zdravili po izpostavitvi virusu (na primer po nezaščitenem spolnem odnosu z okuženo osebo) in preventivna metoda zaščite pred izpostavitvijo virusu (posameznik pred tveganim spolnim odnosom vzame protivirusno zdravilo).

Na infekcijski kliniki so avgusta letos začeli projekt zaščite pred izpostavitvijo za moške, ki imajo zelo tvegane spolne odnose z moškimi. Vključenim posameznikom svetujejo o varnem spolnem vedenju, z rednim testiranjem pa poskušajo preprečiti okužbe. V raziskavo še sprejemajo prijave po elektronski pošti ambulanta.h4@gmail.com.