Brexitska taktika konservativne premierke Therese May na domačem terenu je zdaj povsem jasna: izčrpavanje ne samo armade kritikov, ki jo bombardirajo z obsojanjem osnutka brexitskega sporazuma, ampak tudi zagovornikov različnih brexitov in nasprotnikov brexita. Izčrpavanje z neusmiljenim ponavljanjem vedno istega in občasnim dodajanjem novega stavka, dveh ali treh.

Ponavljanje je mati modrosti

V starem Rimu so rekli Ponavljanje je mati modrosti (Repetitio est mater stodiorum). Mayeva očitno upa, da je še več od tega in da se bodo vsi tako nasitili brexita, da se bodo sprijaznili z njenim brexitom že zato, da bi potihnila neskončna debata, ki traja že tretje leto. Za izčrpavanje nasprotnikov se je očitno odločila tudi tam, kjer je ključnega pomena: v parlamentu, kjer bodo poslanci o pravno zavezujočem osnutku glasovali 11. decembra, vendar šele po petdnevni razpravi, ki jo je razdelila na dva sklopa. Prvi tridnevni del bo trajal od četrtega do šestega decembra. Po tridnevnem premoru čez podaljšani konec tedna, ki bo gotovo najbolj brexitski do zdaj, se bo razprava nadaljevala 10. in 11. decembra, ko bo tudi glasovanje. Za dobro mero nasičenosti z brexitom zdaj Mayeva, ki pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami ni hotela sodelovati v televizijskem soočanju, vodjo opozicijskih laburistov Jeremyja Corbyna poziva na brexitski televizijski dvoboj.

Prepričevalni štab

Premierka je včeraj svoj brexit prodajala v Walesu in Severni Irski ter obenem spravila skupaj štab sedemdesetih pribočnikov in svetovalcev za prepričevanje poslancev in javnosti o kakovosti in neizogibnosti njenega sporazuma o brexitu (ker sta po njenem preostali opciji samo še nesporazumni brexit ali slovo sloves od EU). Res je tako neutrudna, da poročevalcem vse več ljudi pravi, da nočejo več niti slišati besede brexit ali pa da »dajmo sprejet ta njen frdamani brexit, da bomo imeli mir pred brexitom in pred njo«.

Malo verjetno pa je, da bo s to taktiko prepričala dovolj poslancev. Še poslancev svoje stranke ne more. Po zadnjem štetju napovedujejo, da bo proti glasovala skoraj tretjina torijcev. Veliko jih sprejetje njenega brexita pogojuje z njenim odstopom neposredno po predvidenem papirnatem odhodu Britanije iz EU (29. marca 2019), tako da bi se o sporazumu o bodočih trgovinskih odnosih z EU pogajal njen naslednik. Napol za šalo, napol zares pa se govori, da jo bodo lahko z Downing Streeta 10 spravili samo z buldožerji. Ne da se. Kar ji mnogi štejejo v dobro. Vseeno kritika njenega brexita ne popušča.

Najslabše od vseh svetov

Včeraj se je oglasil nekdanji konservativni obrambni minister, zdaj samo poslanec Michael Fallon. Dejal je, da je njena brexitska kupčija obsojena na propad, in jo poslal nazaj v Bruselj. Za sporazum o brexitu je uporabil povsem enake besede kot Corbyn: najslabše od vseh svetov. Najbolj vročični zagovorniki odhoda iz EU pravijo, da prodaja nebrexitski brexit, vsi pa zelo glasno trdijo, da je to, kar ponuja njen sporazum, veliko slabše od članstva v EU. To je voda na mlin nasprotnikom brexita, ki zahtevajo nov referendum in jih vsak dan podpira več Britancev. Za dobro mero se je domačim kritikom sporazuma, ki ga je z EU dosegla Mayeva, pridružil še ameriški predsednik Donald Trump, ki je v tesnih stikih z glavnimi brexitarji. Dejal je, da je osnutek sporazuma zelo dober za EU, slab pa za bodočo trgovino med Britanijo in ZDA. Ob takih prijateljih Mayeva ne potrebuje sovražnikov.