»Lahko rečemo, da od jutrišnjega dneva imamo ponovno prorektorico za pedagoško dejavnost. To je precej obsežno področje, tako da jo čaka veliko dela,« je poudaril Papič in dodal, da je Novakova sicer redna profesorica za civilno in gospodarsko pravo na pravni fakulteti.

Njeno pedagoško in znanstvenoraziskovalno delo je usmerjeno na področju družinskega prava, prava osebnostnih pravic in temeljev civilnega prava.

Ob tem je rektor ljubljanske univerze izrazil veselje, da jim je po dobrih dveh mesecih uspelo najti ustrezno kandidatko, da bodo »bolj normalno delovali naprej«. Nekdanja prorektorica univerze Branka Kalenić Ramšak je sredi septembra odstopila, ko se je razkrilo, da so se v času njenega dekanovanja na ljubljanski filozofski fakulteti izplačevali sporni dodatki.

Proračun se bo povečal sorazmerno z višanjem plač

Papič je senatorje danes seznanil tudi s pogajanji visokošolskih sindikatov z vlado. Poudaril je pomembno vlogo visokošolskega sindikata, ki je v dodatnih pogajanjih dosegel zavezo vlade, da bo v enakem obsegu, kot se bodo zvišale plače, samodejno zagotovila toliko več sredstev iz proračuna za univerze. Dogovor Papič ocenjuje kot zelo pomemben za univerze oziroma slovensko visoko šolstvo.

»Univerze dobijo določen znesek denarja na leto in če nimamo garancije, da za ta obseg izpogajanih višjih plač dobimo dodatna sredstva, gre to na račun vseh ostalih sredstev, ki jih imamo za razvoj oziroma že za samo vzdrževanje stavb. In če bi se plače dvignile, bi manj ostalo za ostale stroške,« je pojasnil Papič.

Senatorji so danes potrdili tudi novo organizacijsko enoto na univerzi, to je Raziskovalno-razvojni center kot krovno enoto, sestavljeno iz različnih multidisciplinarnih raziskovalno-razvojnih centrov univerze s posameznih multidisciplinarnih raziskovalnih področij.