Starši, učitelji, vera že od nekdaj učijo, da so laži, tatvine, nasilje, sovraštvo… nemoralna, grešna in za družbo škodljiva dejanja. Vzgoja, zakonodaja in ustava slonijo na spoštovanju, etiki, humanosti… Zdaj pa je naenkrat pomembna samo svoboda izražanja, kritiko neodgovornega, nemoralnega ravnanja pa ozmerjajo kot cenzuro in vračanje v bivši »totalitarni« sistem.

Strankarska »trobila« ob svojih glasnih podpornikih kar naprej neovirano širijo lažne novice ter nestrpne in sovražne vsebine. Naj naštejem samo nekaj naslovov: »Z migranti v Slovenijo prihaja kultura posilstev«; »Rjuharice preplavile Qlandio v Novem mestu«; »Priporočila zdravorazumskim staršem, kako otroka v šoli ubraniti pred škodljivimi aktivisti LGBT in agendo multikulturalizma!« Pred dnevi smo lahko zvedeli, da že tiskajo nagrajeno »domoljubno« pravljico, za katero so imeli razpis z navodilom: negativca naj predstavlja tuja invazivna vrsta. Kako »domoljubi« s sovraštvom zastrupljajo otroke, prikažeta njena objavljena odlomka: »Ko so gledali televizijo, je Anže vprašal mamo: 'Mama, zakaj teta na televiziji laže?' Mama je odgovorila: 'Ker je hudobna, ker želi slabo nam, Slovencem.'« Ali: »'Kaj se je zgodilo?' je vprašal mamo in očeta. 'Temni možje so pretepli Metko in njeno mamo, premetali so hišo in ukradli denar,' sta odgovorila starša.«

Če imamo vse to pred očmi, se lahko upravičeno vprašamo, zakaj nekatera državna podjetja (Telekom, Petrol, Triglav…) oglašujejo v teh spornih medijih. Saj s tem tudi sama (nehote?) podpirajo in financirajo tovrstno početje. Na dvojno moralo kaže podatek, da je ravno Telekom z Zvezo prijateljev mladine Slovenije začel pobudo za projekt »Moč besede«, s katero so želeli opozoriti na pojav sovražnega govora na spletu med mladimi.

Primanjkuje nam moralnih zgledov med politiki in ustreznejša zakonodaja. Sovražni govor se skoraj ne preganja več. Dr. Boštjan M. Zupančič v obrambi njegovih sejalcev celo trdi, da sovražni govor pravno ne obstaja, da je politična fraza, floskula. Zato si premier Marjan Šarec, ki se je odzval na razprave, ali je primerno, da podjetja, ki so delno ali večinsko v državni lasti, oglašujejo v medijih, ki širijo sovražne vsebine, res zasluži vse priznanje. Prav je, da se politik na takem položaju opredeli do družbenih problemov. (Ima pravico in dolžnost, da opozori na širjenje sovraštva.) Podjetjem je dal v razmislek, »kakšno je sporočilo oglaševanja v medijih, ki se ne ogradijo od nestrpnosti« in »ali želja po dobičku res upravičuje strpnost do nestrpnosti«. Ničesar ni zahteval od njih, nasprotno kot Janša. (Spominjam se, kako so v času Janševe vlade preprosto ukazali zmanjšati sredstva za oglaševanje v njim »neljubih« medijih.) Zato je marsikdo vzkliknil: »Končno!« »Odziv predsednika vlade je končno za trenutek prekinil 'zaroto molka' v vladajoči sredinski politiki glede na skrajno zaskrbljujoča delovanja radikalne desnice…«

Privrženci desnice so planili pokonci z namenom, da bi Šarca »disciplinirali«, ker si je dovolil povedati svoje stališče. (Zanimivo, da velja svoboda izražanja bolj zanje.) Takoj so se oglasili vplivni pravniki (dr. Andraž Teršek, dr. Matej Avbelj, dr. Jurij Toplak, dr. Jernej Letnar Černič). Učeno pravniško zlaganje stavkov je za navadne smrtnike teže razumljivo. Vseeno razberem, da je del pisma njihova »samopromocija«, ko pišejo o »svojem poslanstvu«. Potem se zavzemajo za protagoniste širjenja sovraštva, ker je, pomislite, »svoboda delovanja medijev, ki jih upravlja opozicija, še večja in pravno še bolj varovana, kot to velja sicer. Enako velja za svobodo izražanja opozicijskih politikov.« Na koncu pa Šarca svarijo, »da ne bo sam prestopal meje svobodnega delovanja in izražanja, ki pritiče predsedniku vlade«. Zdaj bolj »razumem«, da se v glavnem oglasijo takrat, ko je treba zaščititi desnico. Glej ga zlomka, so njihove človekove pravice večje, bolj zaščitene? Kaj pa ustava? Oglasijo se tudi, kadar ščitijo kolega pred »nesramnim« pravosodnim policistom. Jim to narekuje njihova etika?

O Združenju novinarjev in publicistov pa ni vredno zgubljati besed. Preveč pozornosti in legitimnosti njihovim izjavam so jim dali že drugi mediji.

Naj končam. Predsedniku vlade čestitam za njegovo držo. Ustava, kot jo razumem, ne govori o svobodi govora na račun drugih. Verjamem tudi, da se še veliko državljanov zaveda, kje so meje. Samo glasnejši bi morali postati.

Polona Jamnik, Bled