Wifi sicer ostaja najhitrejši način za dostop do spleta, a se razmerje počasi spreminja v prid mobilnih omrežij.

Pri Opensignal so pojasnili, da lahko kdorkoli vzpostavi omrežje wifi na lokaciji, kjer omrežje že uporabljajo drugi, sposobnost omrežja pa se lahko tako zmanjša. Na drugi strani mobilna omrežja delujejo malo drugače in lahko nudijo bolj stalno izkušnjo.

»Občutek, da so mobilna omrežja manjvredna od wifija, vztraja po krivici,« je dejal eden od sodelujočih pri poročilu Ian Fogg.

Avstralci občutijo največjo razliko med obema omrežjema, saj je hitrost prenosa preko mobilnega omrežja v povprečju hitrejša za 13 megabajtov na sekundo. Mobilno omrežje je hitrejše tudi na Hrvaškem in Avstriji. Slovenija v študijo ni bila vključena.

Na drugi strani je bil wifi v povprečju dvakrat hitrejši od mobilnega omrežja v Hongkongu, ZDA, Izraelu, Rusiji in na Tajskem.

Novo omrežje 5G bo razmerje še dodatno spremenilo

Razlike med hitrostjo so bile sicer bolj očitne, ko so upoštevali le omrežja 4G. V 63 odstotkih od 50 držav, kjer je na voljo 4G, je bilo mobilno omrežje hitrejše od brezžičnega. Razlika pa se bo še večala s širšim dostopom do 5G.

A drugo podjetje, ki prav tako meri pokritost, Rootmetrics opozarja, da bo izgradnja omrežij 5G vezana predvsem na bolj poseljene predele in tako ne bo dosegla odročnih delov. »Wifi bo ostalo pomembno orodje za zagotavljanje hitrega interneta za določen del prebivalstva,« je dejal Kevin Hasley iz Rootmetrics.