Predsednik republike Borut Pahor je danes začel pogovore z vodji poslanskih skupin o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije (BS). Čeprav se je v preteklih tednih nakazovalo, da sta najresnejša tekmeca za to mesto profesorja z ljubljanske ekonomske fakultete Jože P. Damijan in Igor Masten, se v ospredje prebija vršilec dolžnosti direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle. Tega so sicer na prvo mesto jasno postavili le v SMC, a ga v več drugih strankah navajajo kot drugo oziroma kot še sprejemljivo izbiro. Tako so tudi nekateri vodje poslanskih skupin v današnjem pogovoru s predsednikom republike zaznali, da naj bi imel največ možnosti za izvolitev prav Vasle.

Vasle sicer ne more računati na glasove poslancev Levice. »Damijanova stališča so tista, ki nas prepričajo,« je danes ponovil vodja njihove poslanske skupine Matej T. Vatovec. Damijana podpirajo tudi v LMŠ, SNS, DeSUS in SD, kar pa je za zasedbo guvernerskega položaja še vedno premalo. Tako je bilo danes na parlamentarnih hodnikih že mogoče slišati namige, da naj bi od kandidature v kratkem odstopil, a je Damijan to možnost zanikal. »Ne bom odstopil od kandidature,« nam je zagotovil.

Z imenovanjem guvernerja se mudi

Prav tako se potrebna absolutna večina ne nakazuje Igorju Mastenu. Podpirajo ga v SAB in NSi, vodja poslancev SDS Danijel Krivec pa je danes potrdil, da bi Masten lahko izpolnjeval kriterije, ki jih je glede podpore kandidatu za guvernerja postavila njihova stranka. »Lahko pa bi jih izpolnjeval tudi kdo drug,« je dodal. Po mnenju naših sogovornikov iz opozicijskih vrst so se te Krivčeve besede nanašale na Vasleta. Ne gre namreč spregledati, da je tega na čelo Umarja leta 2007 postavila prva Janševa vlada, pet let pozneje pa še druga vlada prvaka SDS. Ko se je Vasletu konec lanskega leta iztekel mandat, ga Cerarjeva ministrska ekipa za direktorja Umarja ni ponovno imenovala; postal je »le« vršilec dolžnosti. Očitno pa imajo stranke takratne koalicije o Vasletu danes boljše mnenje kot pred letom dni: medtem ko ga je SMC med kandidati za guvernerja postavila na prvo mesto, so ga poslanci DeSUS in SD uvrstili med dva njihova favorita.

Vasletu gre na roke tudi to, da se z imenovanjem mudi, saj je Banka Slovenija brez guvernerja že od konca aprila, in da je bil Pahor s prvim predlogom neuspešen. Pred dvema mesecema je namreč na guvernersko mesto predlagal sedanjega viceguvernerja BS Primoža Dolenca. Zaradi tega so v strankah bolj pripravljeni na kompromis. Po navedbah naših virov pa bi bilo Vasletovo vztrajanje pri guvernerski kandidaturi lahko tudi tvegano. Nasmihal naj bi se mu namreč še tretji mandat na čelu Umarja, kamor se je tudi prijavil, vendar pa naj bi moral Šarčevim svojo izbiro sporočiti danes. Te informacije smo skušali danes preveriti pri Vasletu in ga povprašati o njegovi odločitvi, a nam z njim ni uspelo stopiti v stik.