Celo v vojskah držav članic Nata namreč po podatkih ministrstva za obrambo ni pripadnice, ki bi zasedala mesto načelnice ali namestnice načelnika generalštaba.

Kot so zapisali v sporočilu po seji, je minister predlagal imenovanje generalmajorke Ermenčeve za načelnico Generalštaba SV na podlagi njenih izkušenj pri poveljevanju enotam SV, sodelovanja pri vzpostavljanju sistema poklicne vojske ter ustrezne civilne in vojaške izobrazbe.

Alenka Ermenc je v SV zaposlena 27 let. V svoji vojaški karieri je opravljala poveljniško dolžnost na taktični ravni in štabne dolžnosti na operativni ter strateški ravni vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski. Vodstvene formacijske dolžnosti v Slovenski vojski opravlja od leta 2001. V čin brigadirke je bila povišana 13. maja 2011, marca letos pa je bila imenovana za namestnico načelnika generalštaba.

Že takrat je Ermenčeva postala prva ženska na tako visokem položaju v Slovenski vojski in širše. V začetku meseca je vlada podala soglasje k predlogu za njeno povišanje v čin generalmajorke. To je postala na slovesnosti v predsedniški palači minuli petek. V nagovoru ob povišanju je poudarila, da njeno pot »vodi ljubezen do domovine, očetnjave«.

Geder je imel najkrajši mandat

Dosedanji načelnik Geder se po devetih mesecih na čelu SV poslavlja s tega položaja. Njegov mandat je bil najkrajši med dosedanjimi načelniki, med drugim pa so ga zaznamovali vpoklic rezervistov, nekoliko izboljšana ocena pripravljenosti SV in prizadevanja za izboljšanje gmotnega položaja njenih pripadnic in pripadnikov.

Gederja so razrešili na predlog ministra Erjavca, pravno podlago pa predstavljata zakon o obrambi, ki pristojnost za razrešitev načelnika Generalštaba SV pripisuje vladi ter zakon o javnih uslužbencih, po katerem lahko vlada v enem letu od nastopa funkcije razreši predstojnika organa v sestavi ministrstva ne glede na razloge, ki so sicer potrebni za razrešitev.