V zadnjih dneh se je lokalna policija želela otoku približati z ladjo in helikopterjem, včeraj pa so oblasti iskanje prekinile predvsem zaradi varnosti domorodnih prebivalcev in izogibanja nadaljnjemu nasilju, poroča BBC.

O prekinitvi iskanja je včeraj javnost obvestil vladni uradnik Chetan Sanghi. Danes zjutraj so iz vladnih virov sporočili še, da so v bližino otoka poslali ladjo, s katere bodo dogajanje zaenkrat le opazovali. Pojasnili so, da jim je zaenkrat znana le smer, v katero so Sentinelci odnesli truplo, ne pa tudi, kje natančno se nahaja.

Iskanje trupla prenevarno za domačine in tujce

Nadaljnje iskanje trupla naj bi bilo »preveč tvegano,« prav tako pa je vpletanju v življenje plemena nasprotovalo več različnih skupin. Skupina za pravice Survival International je včeraj na primer opozorila, da je treba iskanje nujno odpovedati, saj lahko postane »izredno nevarno« tako za Sentinelce kot za iskalce trupla. Direktor skupine Stephen Corry je pojasnil, da »so se tovrstna prizadevanja v podobnih primerih še vedno končala tako, da so Sentinelci svoj otok branili s silo.« Zaskrbljenost so izrazili tudi nekateri indijski antropologi in raziskovalci. Pripadniki plemena Sentinel so namreč že leta 2006 ubili dva indijska ribiča, ki sta se poskušala izkrcati na otoku. Po več poskusih so pristojni organi uspeli pridobiti le eno od teles, medtem ko je drugo še danes na otoku.

Sedemindvajsetletni John Allen Chau iz Združenih držav Amerike naj bi želel med pripadnike izoliranega plemena razširiti krščansko vero, zato je prepričal lokalne ribiče, da ga odložili v bližini otoka, ki sicer velja za nevarnega. Za obisk otoka Američan ni imel ustreznih dovoljenj.

Do otoka je 17. novembra priplul s kanujem, potem pa ga nihče več ni videl. Tamkajšnja policija je tekom preiskave že aretirala sedem oseb, med njimi tudi šest ribičev, ki so Američana pripeljali v bližino otoka Severni Sentinel. Ti so v zagovoru povedali, da so videli, kako so domorodci Chaua takoj po izkrcanju napadli z loki in puščicami ter njegovo truplo vlekli po plaži.

Kdo so Sentinelci?

Dostop do otoka Severni Sentinel, kjer živijo Sentinelci, je z zakonom prepovedan, predvsem zaradi varovanja pripadnikov plemena, ki bi se lahko hitro okužili z virusi in boleznimi, ki bi jih na otok prinesli tujci. Pripadniki plemena naj bi bili neposredni potomci prvih ljudi, ki so zapustile afriško celino, na otoku pa naj bi bivali že več kot 60 tisoč let.

Sicer so znani po agresivnem (ne)sprejemanju tujcev in branjenju svojega otoka s silo. Leta 1974 so režiserja, ki je na otok pripotoval, da bi o njih snemal film za National Geographic, s puščico ustrelili v nogo, podobno pa se branijo pred vsemi, ki želijo obiskati otok.

S plemenom se je sicer največ ukvarjal antropolog T. N. Pandit, ki jih je preučeval več desetletij. Danes 84-letni znanstvenik trdi, da je sloves zloveščega in agresivnega plemena neustrezen. Kot je poudaril, so izjemno »miroljubni,« le zaščititi želijo otok, na katerem bivajo že tisočletja, in svoje bližnje. Ko se je na otok prvič odpravil na ekspedicijo leta 1967, so se pripadniki plemena najprej skrili v bližnje grmovje, nato pa iz strahu začeli streljati s puščicami. Približati se jim je uspel šele leta 1991, čeprav so tudi takrat z neverbalno govorico namignili, da na otoku ni zaželen.

»V tem primeru smo mi agresorji. Mi smo tisti, ki želimo stopiti na njihovo ozemlje. Morali bi spoštovati njihovo željo, da jih pustimo pri miru,« je dodal Pandit. Stik s pripadniki plemena so večkrat želele vzpostaviti tudi indijske oblasti, a so se ob prihodu na otok njihovi predstavniki vedno srečali s puščicami in kamenjem, zato so se odločili, da jih pustijo pri miru, dostope na otok pa prepovejo.

Leta 2011 so indijske oblasti ocenjevale, da na otoku živi od 35 do 39 oseb, medtem ko indijski antropologi ocenjujejo, da pleme šteje med 40 in 100 oseb.