»Kot kaže, je to odličen dogovor za EU,« je Trump v Beli hiši ocenil ločitveni dogovor med Združenim kraljestvom in EU, nato pa dodal, da ga je treba »resno pretehtati« in ugotoviti, ali Združenemu kraljestvu dovoljuje trgovanje z ZDA ali ne.

»Če zdaj pogledamo dogovor, lahko da ne bodo mogli trgovati z nami, in to ne bi bilo dobro,« je dejal ameriški predsednik. Kot poroča britanski BBC, naj bi s tem nakazal, da bi ločitveni dogovor Veliki Britaniji lahko preprečil pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu z ZDA.

»Mislim, da si tega ne želijo. To bi bilo zelo negativno za dogovor,« je ocenil. Izrazil je upanje, da bo britanska premierka »v zvezi s tem lahko kaj naredila«.

Ločitveni dogovor bo omogočil trgovske sporazume

Downing Street sicer vztraja, da je »zelo jasno«, da bo Velika Britanija tudi po ločitvenem dogovoru z EU lahko podpisovala trgovinske sporazume z drugimi državami, poroča BBC. Tiskovni predstavnik britanske premierke je zatrdil, da bo ločitveni dogovor omogočil sklepanje trgovinskih sporazumov z drugimi državami, tudi z ZDA.

Ločitveni sporazum z Združenim kraljestvom so v nedeljo v Bruslju potrdili voditelji 27 članic EU, zdaj pa ga mora potrditi še britanski parlament, ki naj bi o njem glasoval 11. decembra. Tu ga čaka najtežja preizkušnja, saj mu ne nasprotujejo samo v opoziciji, ampak tudi v vrstah konservativcev premierke.