Bolsonaro je po poročanju ameriške televizije NBC napovedal, da bo pospešil sekanje dreves za zemljišča, ki bodo uporabljena kot pašniki ali njive za sojo. Bolsonaro namreč v zaščiti okolja vidi le nebodigatreba, ki ovira ekonomijo.

V Braziliji leži 60 odstotkov amazonskega pragozda in znanstveniki so zaskrbljeni. Po mnenju podnebnih znanstvenikov pomena Amazonije za življenje na planetu ni mogoče preceniti.

Tropski gozd zajema ogljik oziroma ogljikov dioksid in proizvaja kisik, ki je potreben za dihanje. Amazonski pragozd zajame na leto dve milijardi ton ogljikovega dioksida in sprosti okoli 20 odstotkov vsega svetovnega kisika.

Amazonski gozd je tudi sam svoj proizvajalec vlage oziroma dežja, ki ga potrebuje za lastno preživetje in svojo funkcijo svetovnih pljuč.

Brazilci so 28. oktobra ogrozili lastno prihodnost in prihodnost človeštva z izvolitvijo človeka, ki dela za kmetijsko in lesno industrije in je med kampanjo obljubil odpravo regulacij, ki ščitijo pljuča sveta. Volili so ga, ker obljublja konec korupcije.