Vrsta prsnega vsadka je pod strogim nadzorom, odkar so francoskim kirurgom svetovali, naj jih ne uporabljajo zaradi možne povezave z redkimi vrstami raka. Vsadki s teksturirano ovojnico so povezani z anaplastičnim velikoceličnim limfomom (ALCL), ki se oblikuje v ožji kapsuli okoli vsadka in se začne z bolečino in oteklino v prsih, poroča Guardian.

Ženske, ki si odstranijo vsadke, lahko popolnoma okrevajo, v nasprotnem primeru pa se bolezen širi po celem telesu in postane življenjsko ogrožajoča.

V Franciji odsvetujejo uporabo teh vsadkov

Podatki kažejo, da je bilo 615 primerov, med njimi 16 smrtnih, povezanih s prsnimi vsadki. V Franciji je zdravstveni regulator ANSM kirurgom priporočil, naj uporabljajo gladke vsadke, medtem ko preiskujejo povezave drugih z nastajanjem limfomov. Prav tako želijo februarja sklicati srečanje strokovnjakov, ki bodo prisluhnili bolnikom, zdravstvenim delavcem in drugim, ki bodo pripomogli k odločitvi glede nadaljnje uporabe vsadkov. ANSM ocenjuje, da je tveganje pri eni od 24.000 žensk z vsadki.

V ZDA je bilo do sedaj potrjenih 252 primerov, a strokovnjaki verjamejo, da številka sega do 1000, saj jih še veliko ni diagnosticiranih.

Prvo poročilo že leta 1997

Prvo poročilo o povezavah z boleznijo so izdali leta 1997, zdravstveni regulatorji pa so na to prvič opozorili leta 2011.

»ALCL je redek, a je pomembno, da se o tem ozavesti tako zdravstvene delavce kot tudi ljudi, ki vsadke imajo,« je za Guardian povedal predstavnik ANSM. Več žensk je potrdilo, da kljub opozorilu leta 2011, o tveganju niso bile obveščene in da so, zaradi pomanjkanja zavedanja zdravnikov o nevarnosti bolezni, na zdravljenje čakale več mesecev.

»Do takrat, ko so prvič postali na to pozorni, je na mojem prsnem košu zrasla tvorba velika 11 krat 8 centimetrov. Prav tako so se limfomne tvorbe razširile po vratu in tudi v moje srce. Zdravnik me je želel takoj odpeljati v bolnišnico, saj so vozli pritiskali na trahej in glavno arterijo. Skrbelo ga je, da bom čez vikend nehala dihati,« je povedala bolnica, ki je želela ostati anonimna. Prejela je ustrezno zdravljenje, po trinajstih ponovitvah imunoterapije pa je imela tudi operacijo za odstranitev vsadkov.

Ženske niso prejemale jasnih opozoril

Britanski kirurg Nigel Mercer je za Guardian povedal, da je redkost bolezni glavni razlog za to, da ženske do sedaj niso prejemale jasnih opozoril. Vsem z odstranjenimi vsadki svetuje, da si odstranijo tudi kapsulo, ki je nameščena okrog. »Tukaj nastane problem. Imamo ženske, ki so zamenjale vsadke, a še vedno niso odstranile kapsule,« je dodal.

Zdravniki v ZDA že več kot 20 let preučujejo povezavo med ALCL in prsnimi vsadki, da so lahko postavili ustrezno diagnozo. Pričanja žensk pomaga drugim, da so na to bolj pozorne in tudi zdravnikom, ki lahko ugotovijo še več.

»O tem nisem govorila s svojimi prijatelji in družino. Počutila sem se krivo, za kar se mi je zgodilo. Ne počutiš se enakopraven bolnikom, ki se spopadajo z rakom, čeprav na to tveganje nisi bil nikoli opozorjen,« je povedala Carla Wilson, ki so jo diagnosticirali leta 2016.

Proizvajalec prsnih vsadkov Allergan je povedal, da je popolnoma zavezan k temu, da vlaga in podpira nadaljnje delo v razumevanje in večanje ozaveščenosti o tveganjih. Razvil je tudi novo označevanje izdelkov in financira zunanje raziskave.